Weblog

Zwartboek NOS Journaal- annex (16e vangst) 

vrijdag 04 september 2020

  Dood george floyd studio cover 

Meten met twee journalistieke maten is een constante factor in de verslaggeving van het NOS Journaal, zo blijkt ook uit deze 16e vangst Zwartboek NOS Journaal. Links, zwart en moslim belicht de NOS-redactie positief of niet-kritisch, terwijl in gelijke nieuwsgevallen rechts, blank en niet-moslims genegeerd of negatief worden bejegend. Deze werkwijze is niet alleen een overtreding van de Mediawet, want de Nederlandse Omroep Stichting is verplicht nieuws betrouwbaar en onafhankelijk te brengen, maar is ook journalistiek-crimineel, omdat er sprake is van discriminatie. Voor de NOS is namelijk niet iedereen gelijk. 

Blank is fout & zwart is goed

George Floyd herdenking

De dood van George Floyd op 25 mei 2020 bij een arrestatie in de Amerikaanse stad Minneapolis voedt het toch al sterke anti-blank sentiment van het NOS Journaal zoals aangetoond in de eerdere 15 zwartboekafleveringen. De eerste aandacht voor George Floyd begint in het 20.00 uur Journaal van 29 mei 2020 met: ‘De woede in Amerika over het zoveelste geval van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.’ Correspondent Arjen van der Horst verwijst naar Michael Brown die zes jaar geleden werd doodgeschoten ‘door een witte agent’. Op 30 mei 2020 bericht het 20.00 uur Journaal: ‘rellen in de VS breiden zich uit naar andere steden. President Trump brengt zelfs het leger is staat van paraatheid’. Op 31 mei 2020 gaat het 20.00 uur Journaal verder: ‘De protesten krijgen nu ook internationaal navolging.’ Beelden uit Londen en Berlijn worden getoond en vervolgens opent het NOS Journaal zijn politieke agenda: ‘In Nederland staat ook een protest gepland. Organisaties tegen racisme roepen op om morgenmiddag actie te voeren op de Dam in Amsterdam.’ 

Rond de dood van George Floyd onthoudt het NOS Journaal de kijker essentiële informatie, de basis van alle nepnieuws.

anti blank ziekenhuis

1) Terwijl het NOS Journaal wél het beeld toont van een blanke politieagent met zijn knie op de nek van de zwarte George Floyd toont het nieuwsprogramma consequent niet het geweld van zwarten die blanken in elkaar slaan. Gelooft u niet dat zoiets gebeurt? Bekijk deze collage!  

Justine Damond

2) Het NOS Journaal heeft het uitgebreid over blanke agenten die op zwarten schieten, maar zwijgt over de zwarte politieagent die de blanke vrouw Justine Damond twee jaar eerder heeft doodgeschoten in dezelfde stad Minneapolis. 

Tony Timpa

3) Het NOS Journaal meldt niet dat Tony Timpa op gelijke wijze bij een arrestatie 2019 om het leven is gekomen als George Floyd. Waarom? Omdat Tony misschien blank is?

NOS 2 juni politiegeweld tegen zwarte bevolking

4) In het 20.00 uur NOS Journaal van 2 juni 2020 zegt de presentatrice: 'De aanleiding voor de demonstraties in Nederland is het politiegeweld in Amerika tegen de zwarte bevolking.' De NOS vertelt er nimmer bij dat van de 1.019 doden in 2019 door politieoptreden in de Verenigde Staten, de meerderheid, 52% blank is, en 25% zwart. Percentagegewijs worden meer zwarten getroffen, maar dat heeft te maken dat, hoewel 13 procent van de bevolking, zwarten veertig procent uitmaken van de gevangenisbevolking en blijkbaar dus vaker in aanraking komen met justitie. 

The thruth behind poice shooting

5) Het NOS Journaal wijst niet op een onderzoek door de Michigan State University en de University of Maryland uit 2019 dat vaststelt dat politieagenten eerder geneigd zijn om op mensen van hun eigen bevolkingsgroep te schieten. Dus blanken op blanken, latinos op latinos en zwarten op zwarten: 'Our findings show no support that black citizens are more likely to be shot by white officers.' 

FBI rapport 2019

6) Niet wordt verteld dat in 2019 in de VS 79 van de 89 politieagenten die 'in the line of duty' door geweld of ongelukken om het leven zijn gekomen blank zijn, dus veel gevaar lopen en volgens oud-burgermeester Rudy Giuliani meer politieagenten worden gedood door zwarten 'than police oficers kill African-Americans'. 

interracial geweld

7) Officiële rapporten tonen aan dat zwarten negenmaal gewelddadiger zijn tegen blanken dan andersom en in de VS 90% van de zwarten die worden gedood, gedood worden door zwarten. Maar de NOS heeft alleen belangstelling voor blank-op-zwart geweld. Door een hele -blanke- bevolkingsgroep als de 'eeuwige' slechterik weg te zetten, discrimineert de nieuwsorganisatie en doet ze onrecht aan de hele waarheid. Kortom: NOS Nieuws verspreidt fake news

Meer NOS-vooringenomenheid

KOZP Den Haag

Op 9 november 2019 is de opening van het 20.00 uur Journaal de verstoring ‘door tegenstanders’ van een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag. Hoewel er slechts vernielingen zijn aangericht en geen gewonden zijn gevallen, en later ook niemand wordt vervolgd (zie: nagekomen bericht), komt een aanhanger aan het woord die zegt: ‘Ik denk echt dat het tijd wordt politici maatregelen gaan treffen en onze rechten gaan beschermen anders kunnen ze net zo goed de grondwet in de prullenbak gooien.’ 

Als blanke aanhangers van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Pegida) bij hun protesten in Nederland worden aangevallen en daadwerkelijk klappen krijgen, is het geen opening van het Journaal, dan wordt het geweld eufemistisch toegeschreven aan 'tegendemonstranten uit de buurt' en worden de Pegida-slachtoffers niet voor de microfoon gehaald. (Zie14e vangst)

Twee maten.... 

Seatlle blanke dood zwart dader 

Op 4 juli 2020 in Seattle rijdt een man in op een linkse demonstratie. Daarbij komt een demonstrant om het leven. De NOS meldt het voorval niet in de journaals en nos.nl noemt niet de huidskleur van de dader, blijkbaar omdat hij zwart is. De ironie is dat het slachtoffer, de blanke Summer Taylor, meeloopt in een pro-zwarte demonstratie ‘Black femme March I-5’.  

Dan het verschil:

Charlottesville blanke dader wel foto

Als de blanke James Fields in Charlottesville inrijdt op een linkse demonstratie op 12 augustus 2017 waarbij ook een vrouwelijke demonstrant omkomt, is dat groot nieuws en één jaar later in 2018 ook nog een journaal-item (zie 9e vangst). Bij zijn definitieve strafbepaling op 15 juli 2019 verschijnt opnieuw een foto van de blanke dader op nos.nl

... en stil als het beter uitkomt

Bij aanvallen op Joden verzwijgt de NOS liever afkomst, als het een zwarte dader betreft.

Tweet Leon NYC

Schrijver Leon de Winter twittert op 18 januari 2020 dat zwarten in een stad als New York voor de meeste incidenten van jodenhaat verantwoordelijk zijn, maar de NOS dit feit niet noemt.

akwasi 2

Als op 1 juni 2020 KOZP-voorvechter Akwasi op de Dam openlijk dreigt met geweld: ‘Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht’, is dat geen item voor het NOS Journaal. Andersom is -vermeend- verbaal geweld door blank/christelijk tegen een meisje met een hoofddoek (Zie 6e vangstopening van het NOS Journaal. Geweld tegen blanken is blijkbaar minder nieuwswaardig bij de NOS.

De ongelijke behandeling gaat verder

ahmaud 2

Op 8 mei 2020 in de 08.00 uur-uitzending meldt het NOS Journaal: ‘In de Amerikaans staat Georgia zijn twee 'witte' mannen gearresteerd. Ze zijn aangeklaagd voor de moord op een zwarte man die aan het joggen was.’ Jaarlijks worden meer dan 15.000 mensen doodgeschoten in de VS, dus je kunt je afvragen waarom dit geval wordt gemeld. Misschien omdat de daders blank zijn en het slachtoffer zwart? De NOS vertelt niet dat het slachtoffer Ahmaud Arbery een huis in aanbouw is binnengeslopen en de twee verdachten, waaronder een oud-politieagent, een burgerarrestatie willen maken waarbij Arbery omkomt als hij zich verzet. 

Onderscheid in beeld en tekst

Foto’s en video van slachtoffers roepen emoties op waardoor je je als kijker makkelijk verplaatst in de pijn die nabestaanden voelen. Ook hierin discrimineert de NOS. De kijker ziet wel de gruwelijke beelden van de dood van George Floyd en, onder andere in 24 augustus 2020 in het 20.00 uur NOS journaal, hoe een blanke politieagent in de Amerikaanse staat Wisconsin de zwarte man Jacob Blake ernstig verwondt.

vier passagiersFoto anti blank chauffeur

Maar als op 10 juli 2020 de Franse buschauffeur Philippe Monguillot na mishandeling overlijdt omdat hij jongens aanspreekt als ze geen ticket kopen en geen mondkapje dragen, meldt NOS Teletekst niet dat de chauffeur blank is en de vier daders migranten en toont nu géén foto van het -blanke- slachtoffer. 

Bart van Wijk stille tocht

Als op 14 augustus 2020 het Journaal om 20.00 uur de stille tocht naar aanleiding van de dood van de blanke Nederlandse 24-jarige Bas van Wijk in nieuwsoverzicht verslaat, toont de NOS evenmin een foto van het blanke slachtoffer. De kijker ziet een hoopje bloemen als illustratie. Als een blanke achttienjarige Rik van de Rakt in Oss op 19 april 2020 wordt vermoord, verschijnt er óók geen foto van hem in het NOS Journaal of op nos.nl. Als illustratie zien we een fiets in een berm. We kunnen vaststellen dat de NOS-redactie bij blanke slachtoffers minder gevoelens wil oproepen dan bij zwarte slachtoffers.

Groningen vermoord echtpaar

Ook het NOS-taalgebruik wordt aangepast naar gelang de kleur van dader of slachtoffer. Wanneer de moordenaar Ergün S. van een blank echtpaar dat een Groningse bioscoop schoonmaakt terecht staat, maakt hij volgens de NOS-verslaggever in de 20.00 uur uitzending van 7 februari 2020 ‘een ontspannen indruk’ en zegt de NOS over de slachtoffers: ‘Ze waren simpelweg op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip.’ Hierop reageert twitteraar Fonzie boos met: ‘Zij waren op de juiste plaats! Om hun werk te doen! DE DADER WAS OP DE VERKEERDE PLAATS! 

trouwstoetmepper 2

Als 25 juni 2020 het 20.00 uur Journaal aandacht besteedt aan Shahid B., een deelnemer van een trouwstoet die een politieagent bewusteloos slaat, zegt de presentator: Hij ‘ging hij door het lint’ en haalt diens woorden aan dat ‘hij niet goed in zijn vel zat'. De NOS meldt niet dat hij Turk is en het slachtoffer blank. Hoort u het NOS Journaal wel eens over een blanke verdachte zeggen: ‘Jantje voelde zich niet lekker dus sloeg hij iemand bewusteloos?’ Ik niet. 

echtpaar St Louis

Verzachtend taalgebruik gebruikt nos.nl niet op 29 juni 2020 wanneer het -blank- echtpaar Mark en Patricia McCloskey in de stad St. Louis huis en inboedel wil beschermen nadat agressieve BlackLivesMatter-demonstranten hun 'gated community' opkomen door een hek te forceren. Dan luidt de kop: ‘Actievoerders tegen politiegeweld St.Louis bedreigd met vuurwapens.’ 

 

Vijfjarige jongen

Hetzelfde NOS Journaal zwijgt wanneer een zwarte man op 9 augustus 2020 Cannon Hinnant, een blank kind van vijf jaar, door het hoofd schiet. Een moord die ook veel deining in de VS veroorzaakt. Nu geen foto van dat joch op het NOS Journaal want #Whitelivesmatter niet voor de NOS.

Het vooroordeel is ondergeschikt aan het feit  

Andijk 73 jaar

Wanneer op 28 december 2019 een 73-jarige man in Andijk wordt mishandeld, schrijft nos.nl over 'lafbekken' en noemt NOS Teletekst expliciet de huidskleur: ‘Nederlands sprekende witte jongens van 18 à 19 jaar.’ 

Nijmegen blanke man

De aandacht voor kleur verdwijnt bij donkere daders. In het 20.00 uur Journaal van 9 november 2019 in een item over plunderingen van kledingwinkels in Amsterdam-Zuidoost wordt de daders omschreven als ‘groep jonge jongens gewapend met messen'. Wanneer op 14 augustus 2020 een blanke man in Nijmegen in elkaar wordt geslagen zoekt de politie 'een groep jongeren', meldt nos.nl. De daders zijn volgens het programma Opsporing Verzocht van 1 september 2020 'jongeren met lichte en getinte huidskleur'. 

mes en blank 3

Het is geen toeval. Blanken worden door de NOS getoond als het negatief uitpakt. Op 25 juni 2020 in het 09.00 uur Journaal in een item over schulden bij jongeren worden uitsluitend blanke jongeren getoond. Waarom? Uit studies blijkt dat armoede bij minderjarigen in Nederland het grootst is onder -niet blanke- allochtonen. Op 13 augustus 2020 toont het 13.00 uur Journaal in een onderwerp over een gevangenis alleen mannen met een blanke huid. Terwijl bijna tweederde van de bevolking van Nederlandse gevangenissen allochtoon is. Op 26 augustus 2020 in het 20.00 uur Journaal zijn het blanken met een mes die worden getoond bij het onderwerp: ‘Jongerenwerkers maken zich zorgen over de straatcultuur die in snel tempo gewelddadiger wordt.’  De keuzen voor het exclusief tonen van blanken zijn opvallend omdat bij doorsneebeelden, zoals straatinterviews, altijd wordt gestreefd naar diversiteit. Een persoon met kleur wordt zelfs vaak als eerste aan het woord gelaten. 

Overigens noemt het NOS Journaal blanke mensen ‘witten’ en dat is bewust discriminerend woordgebruik. Inheemse volkeren in Noord-Amerika heten bij dezelfde NOS geen ‘roodhuiden’ en oosterlingen worden niet als ‘gelen’ weggezet. 

Tip: Wie niet overtuigd is van de discriminerende berichtgeving van de NOS moet bovenstaande voorbeelden opnieuw lezen en de woorden blank/wit en zwart wisselen. 

Het downplayen van islamistische terreur

Utrecht herdenking 2

Ook bij terreur in naam van de islam is de NOS zeer terughoudend om alle feiten te benoemen. Op de dag van de jaarherdenking van de viervoudige moord en de zwaarste terroristische aanslag in de moderne Nederlandse geschiedenis in Utrecht op 18 maart 2020 staan volgens de NOS-verslaggever: ‘Veel Utrechters even stil bij de tragische gebeurtenis’. Proef de woorden: ‘even stil’ en ‘tragische gebeurtenis’. In het hele item valt het woord ‘islam’ of ‘terreur’ niet. De naam van de dader wordt niet eens genoemd, de pijn van de nabestaanden niet verwoord. Het item staat haaks op de NOS-empathie na de dood van George Floyd. 

Nederlandse moslim terroristen

Op 12 juni 2020 schenkt het NOS Journaal van 20.00 uur aandacht aan het begin van het proces tegen zes verdachten die de grootste aanslag in de moderne Nederlandse geschiedenis wilden plegen in een nachtclub, in een militaire kazerne en op de Gay Pride Parade. Namen die iets over hun nationaliteit af afkomst vertellen, worden niet gegeven. De NOS-presentator minimaliseert de ernst in de eerste zin met woorden die beter passen bij een feestje: ‘mannen die proberen hoe je een Kalasjnikov bedient en die opgetogen een bomvest aanpassen.’ In het item van 12 juni 2020 in het 20.00 uur Journaal, noch bij de eis door de officier van Justitie op 19 juni 2020 in het 20.00 uur journaal, wordt de allerbelangrijkste reden in iedere strafzaak, namelijk het motief, verzwegen: in naam van het geloof -islam- zoveel mogelijk blanken, christenen en homo’s ombrengen. 

Reading 2

Als in de Engelse stad Reading op 20 juni 2020 drie mensen worden vermoord spreekt NOS Teletekst van een ‘steekpartij’ en dat het motief ‘onduidelijk’ is. Dat de drie slachtoffers blank en homo zijn en de dader een asielzoeker en moslim uit Libië verzwijgt de NOS in het bericht. Geen foto van blanke slachtoffers of gekleurde dader wordt getoond.

Op 2 september 2020 in het 08.00 uur Journaal is er aandacht voor de start van het proces de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt. Ook nu geen woord over het motief en de achtergrond van de terroristen: Islamitische terreur tegen christenen, joden en ongelovigen. De presentator: Bij de aanslag in 2015 kwamen zeventien mensen om het leven.' Onschuldige mensen komen volgens de NOS bij een islamitische terreuraanslag 'om het leven', als bij een verkeerongeval. Eerder (15e vangst) zien we dat bij islamitische terreurverslagen op een Joods meisje en een kerk op de Filippijnen de slachtoffers omkomen bij 'een explosie'. Bij de eerste procesdag van de aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland wordt in het 20.00 uur Journaal van 24 augustus 2020 duidelijker taalgebruik gebezigd over 'de man die 51 mensen doodde' en dat het zijn doel was om zoveel mogelijk mensen te doden' en noemt nos.nl de aanslagpleger 'rechts-extremist'. Uiteraard worden beelden getoond van de dader, want immers blank.

Moord op

In het 20.00 uur Journaal van 3 januari 2020 noemt NOS-correspondent Lucas Waagmeester de liquidatie van de drie grootste terroristenleiders van deze eeuw Osama Bin Laden (Al Qaida), Abu Bakr al-Baghdadi (IS) en Qassem Soleimani (Islamitische Revolutionaire Garde) geen vergelding of liquidatie maar een “moord”. Proeft u het verschil? In de logica van de NOS brengt een moslim-terrorist iemand 'om het leven', maar is wie een de grootste islamitische terroristen doodt een ‘moordenaar’. Laat dat even bezinken!

Hanau toenemende rol recht en populistisch

Bij rechtse aanvallen gaan alle registers open. Op 20 februari 2020 begint het 20.00 uur Journaal met nieuws uit de Duitse stad Hanau: ‘Een rechts extreemrechtse aanslag in Duitsland kost zeker negen mensen het leven.’ ‘Het is ‘een bloedbad’ en ‘alle slachtoffers hadden een migratieachtergrond’ en ‘de Duitse bondskanselier Merkel is diep geschokt. Ze zegt dat Duitsland wordt geplaagd door een gif van racisme en haat.’ De dader die zichzelf en ook zijn moeder doodt, komt -want blank immers- vol in beeld. Correspondent Wouter Zwart becommentarieert vanuit Hanau: ‘Dit gebeurt in de periode waarin er sowieso fel gediscussieerd wordt over de toenemende rol van rechts-populistische bewegingen en rechts-populistische partijen in Duitsland. De vraag gaat over in hoeverre zetten partijen als de AfD aan tot buitenlanderhaat met hun anti-immigratie retoriek.’ 

Regeringen die zich hardmaken voor blanken en de westerse cultuur krijgen door het NOS Journaal steken onder water. Bijvoorbeeld in het verslag van de Poolse presidentsverkiezingen. Op 28 juni 2020 in de 20.00 uur-uitzending staat volgens NOS Midden-Europa correspondent Wouter Zwart de bevolking voor de keuze: ‘Blijven we op de koers van nationalisme en populisme of slaan we heel duidelijk links af richting democratische waarde en met de blik vol op de Europese Unie.’ De sturing door de NOS is duidelijk: links = democratisch & goed, rechts = populisme & slecht. Ondanks de vooringenomenheid van de NOS-redactie wint zittend conservatief president Andrzej Duda.

Als op 12 juni 2020 het 20.00 uur Journaal verslag doet van het beschermen van standbeelden van historische figuren als Winston Churchill en Nelson Mandela in de Engelse hoofdstad Londen tijdens BLM-demonstraties is deze maatregel volgens de presentatie van het NOS Journaal genomen: ‘Om een veldslag om de beelden tussen antiracisten en rechtsextremisten te voorkomen’. Proeft u de nuance? Het afbreken van cultureel erfgoed krijgt het stempel ‘goed’ want antiracist. Wie het erfgoed beschermt, dus tegen deze vernieling is, heet ‘rechtsextremist’.

Het benoemen van daders en achtergronden uit extreemrechtse hoek, vind ik als laatste nazi-jager van Nederland uitstekend. Maar door consequent te zwijgen over de achtergrond of kleur als de dader een moslim of zwarte is, maakt de NOS zich schuldig aan discriminatie en benadrukt de NOS dat blanke, joodse of christelijke slachtoffers er minder toe doen. 

Corona 

corona NOS RIVM Officiele cijfers.jpg

In de journalistiek staat het nieuws voorop, in public relations de boodschap. Het NOS Journaal toont in de weken tussen 9 maart 2020 en 24 mei 2020 waarin veel coronaslachtoffers vallen een staafdiagram die de officiële cijfers toont van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dit RIVM is de topadviseur van de regering bij de aanpak waardoor het NOS Journaal als his masters voice, de stem van de regering, functioneert. Zo begint op dinsdag 31 maart 2020 in de 20.00 uur uitzending de presentator eerst over de regeringsmaatregelen die worden genomen tegen de verspreiding van het COVID-19 virus. Pas in de 12e minuut wordt het nieuwsfeit gepresenteerd: 175 meer doden ten gevolge van corona dan de dag ervoor. 

Als op 10 april 2020, de dag dat de meeste doden vallen in Nederland door het coronavirus -hoger dan het dagrecord in de hongerwinter van 1944/1945- meldt het NOS Journaal op 10 april 2020 in de 20.00 uur-uitzending: ‘Het gaat de goede kant op.’ Hoort ooit zoiets zeggen hongersnood in Afrika: ‘Meeste doden in 75 jaar, maar het gaat de goede kant op Afrika.’ Natuurlijk niet. 

 corona oversterfte kopie

Uit onderzoeken van Londen School of Economics, analyses in The New York Times, berichten van de Vlaamse televisie en de Vlaamse krant Het Nieuwsblad blijkt dat al op half april  de NOS in de piekperiode de waarheid zo’n 49 procent onderschat. Een fout die de NOS niet graag rechtzet. Want....

NRC over RIVM

....als NOS Teletekst op 6 juli 2020 wijst naar een interview met Aura Times, hoofd van het Centrum Landelijk Coördinatie Infectiebestrijding in NRC (zie illustratie hierboven) wordt de kop ‘RIVM onderschatte coronavirus’ na 14 minuten gewijzigd in ‘Europa onderschatte coronavirus.’ 

corona rivm wie schuld krijgt

Onderzoeker sociale media Piet Bakker twittert over de aanpassing van Teletekst: ‘Mmmm.. heeft hier iemand geklaagd en z’n zin gekregen? '

Door de wijziging in de kop houdt de NOS het RIVM, en daarmee de regering, uit de wind. 

teletekekst corona 29 juli 2020

Op 29 juli 2020, na de grote sterftepiek, toont NOS Teletekst cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waarin staat dat aantal coronadoden - dus ook door de NOS zelf- veel te laag is ingeschat. De correctie achteraf is geen excuus voor maandenlange misleiding. 

Anti Trump

De NOS is anti-Donald Trump want de Amerikaanse president is blank, christen, conservatief. Bewijs? Over de tientallen zwarte of moslimleiders in Afrika en het Midden-Oosten die op economisch vlak en op het gebied van mensenrechten enorm slecht presteren, hoor je het NOS Journaal verhoudingsgewijs nauwelijks wat de bijna dagelijkse negatieve aandacht voor Trump een onvervalst racistisch tintje geeft. 

Alexander Pleijter

In haar anti-Trump houding verspreidt de NOS ook nepnieuws over nepnieuws. In eerste instantie schrijft nos.nl over corona en het drinken van bleekmiddel als genezing: ‘..een suggestie die ook de Amerikaanse president Trump al deed.’ Dat is niet waar. Na kritiek wordt de zin veranderd in:’…wat de Amerikaanse president Trump ook al wilde onderzoeken.’ Twitteraar Sander van Dam meldt op 10 juni 2020: ‘NOS past de inhoud van een artikel over nepnieuws aan en geeft daarmee dus indirect toe dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan het verspreiden van nepnieuws met een artikel over nepnieuws.’ Best wel ironisch.’ Expert in online journalistiek en factchecking Alexander Pleijter levert als commentaar: ‘Retedom van de NOS artikelen stiekem aanpassen.’ 

Uri van AsLeon de Winter

Op 5 juli 2020 reageert Uri van As  op het teletekstbericht ‘Zware kritiek Trump op betogers’: ‘Nee, Teletekstredactie, Trump heeft niet uitgehaald daar antiracismebetogers. Wel tegen plunderaars, brandstichters en vernielers van standbeelden. Ik heb de speech gezien. Uitvoerig citeerde en prees hij MLKing. Waarom liegen jullie? Waarom manipuleren?’ Leon de Winter valt het op dat het NOS 20.00 uur Journaal van 2 juni 2020 weinig oog heeft voor de verwoestingen in New York maar wel kritiek doorgeeft over een wandeling die Trump maakt naar een verwoeste kerk in Washington. 

Rene Kemp tweet

Op 29 augustus 2020 in het 20.00 uur Journaal is aandacht voor de dood van een blanke Trump-aanhanger die wordt doodgeschoten in Portland. Eerst wordt gezegd dat hij lid is van Patriot Prayer, een organisatie die Trump steunt, om vervolgens twijfel te zaaien in hetzelfde item: 'Veel feiten zijn nog onduidelijk zoals de identiteit en de leeftijd van het slachtoffer en 'wat hij daar deed. Het lijkt te gaan om een witte man' en 'uit zijn kleding zou blijken dat hij een Trump-aanhanger is'. Anders dan bij een zwart of links slachtoffer zien we geen emotionele beelden, maar 'een getuige' van de tegenstanders en wordt het item afgesloten met de woorden: 'In Portland lijkt de situatie alleen maar te escaleren sinds Trump-aanhangers drie weken geleden begonnen met tegendemonstraties.' Waarop Twitteraar René Kemp reageert met:' Drie maanden geen woord over massale plunderingen, bedreigingen en mishandelingen in Portland door BLM en Antifa, maar vandaag ziet de NOS eindelijk haar kans schoon om alle schuld in de schoenen te schuiven van Trump-aanhangers te schuiven.'  

Faits divers

 Jan van de Beek migratie 5 juli 2020

Op 4 juli 2020 kopt nos.nl: ‘Hoe vergrijzing jouw zoektocht naar een huis belemmert.’ Waarop cultureel antropoloog Jan van de Beek reageert met: 'Cijfers van de afgelopen 5 jaar wijzen uit dat de groei van het aantal huishoudens voor ruwweg 75% is terug te voeren om immigratie. @NOS @Nieuwsuur, stop met het creëren van tegenstelling tussen jong en oud door voorstelling van #woningnood als vergrijzingsissue.' 

Het NOS Journaal meldt de partij van de burgemeester en bevoorrecht daarmee linkse partijen als PvdA en GroenLinks die een burgemeesterspost hebben in de grote steden en daarom vaak om hun (indirect politieke) mening wordt gevraagd. Een PVV-burgemeester ziet de kijker nooit, want die zijn er niet onder de 355 burgemeesters die Nederland kent. Dit ondanks het feit dat de PVV bij de parlementsverkiezingen in 2017 ruim tweemaal meer zetels heeft gekregen dan de PvdA en eendere meer dan GroenLinks. Het noemen van de partij is onnodig want een burgemeester is geen gekozen volksvertegenwoordiger maar door de Kroon benoemde gemeentebestuurder die boven de partijen dient te staan.  

 

divibokaal

Op 15 mei 2020 onthult website GeenStijl dat de redactie een Divi-bokaal uitreikt aan de medewerker die de meeste niet-blanken en niet-christenen in zijn items aan het woord laat. Dit etnisch profileren, waarbij wordt geselecteerd op kleur en afkomt, niet op kwaliteit, is in strijd met Artikel 1 van de Grondwet. De NOS-redactie houdt ook etno-cartotheek bij, een database waarin kenmerken staan genoteerd als afkomt, ras en andere dan de Nederlandse nationaliteit. 

Hoofdredacteur Marcel Gelauff schaft de divibokaal af maar niet voordat hij de ophef overdreven vindt in het Algemeen Dagblad: ‘Ik kan je verzekeren dat dat geen serieuze prijs is.’ Woorden die botsen met een eerdere uitspraak waarin hij wel afgeeft op blanken en op 24 januari 2018 in de Telegraaf zegt dat hij het woord blank ‘te positief’ vindt.

Nog een voorbeeld van dat de NOS mensen en partijen iets verwijt, terwijl ze zelf niet zuiver in de leer zijn. Zo noemt NOS-verslaggever Gerri Eickhof op 31 juli 2020 in een interview in de Volkskrant de specialist over slavernij Piet Emmer, een ‘racistische hoogleraar’. Zelf schrijft de NOS-verslaggever in zijn boek ‘Bestemming Bagdad’ uit 2005: ‘Alle Irakezen zijn kutlappen, en dan druk ik me nog diplomatiek uit’ en schuift zijn uitspraak af met het excuus: ‘Het is natuurlijk een dagboek, en dat was de emotie van dat moment.’ Een vreemde redenatie want als leden van een besloten chatgroep van Forum voor Democratie-jongeren JFVD zich extreem-rechts uitlaten is dit een item van het NOS Journaal.

CIDI tweet vs FvD

CIDI en FvD

Het CIDI twittert over de zaak: ‘Deze houding is extreem gevaarlijk en doet denken hoe antisemitisme binnen het Britse Labour onder partijleider Corbyn welig is gaan tieren.’ 

En wat gebruikt het NOS Journaal? De zin over de Britse Labour is weggehaald. Foetsie! En er ontstaat een hele nieuwe tweet. Zodat het kwaad uitsluitend komt te liggen bij FvD en de Britse vriendjes van de PvdA niet worden genoemd. Manipuleren/versnijden van de bewijslast is overigens een journalistieke doodzonde.

Opnieuw meet het NOS Journaal met twee maten, want wanneer de jongerenorganisatie JOVD van de VVD gelijksoortige racistische en nazistische opmerkingen plaatsen in een app-groep plaatsen, nu met PVV-voorman Geert Wilders en FvD-voorman Thierry Baudet als lijdend voorwerp, is dat geen onderwerp voor het 20.00 uur NOS Journaal. Trappen tegen PVV en FvD mag nu eenmaal ook al wordt daarmee de waarheid geweld aan gedaan, meldt Thierry Baudet.

Thierry Fvd en stikstof

Conclusie 

De NOS Journaal-redactie houdt zich niet aan haar wettelijke missie en plant haatzaadjes tegen blanken en rechtsdenkenden door ze journalistiek niet gelijk te behandelen.

Juridische staat van zaken 

aangifte

De stand van zaken is als volgt bij de aangifte tegen de NOS en hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff van 27 februari 2019 wegens discriminatie en misbruik overheidsgelden zoals vastgelegd in de drie wetsartikelen: 

1 -Overtreding van Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. (Gelijke behandeling)

2 -Overtreding van Artikel 137d juncto Artikel 137e Wetboek van Strafrecht, in samenhang met Artikel 1 en 2 Universele Rechten van de Mensen en Artikel 14 Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. (Verbod op discriminatie)

3- Overtreding van Artikel 323a Wetboek van Strafrecht. (Misbruik overheidsgelden)

Op 29 mei 2019 heeft zaakcoördinator van Politie VVC-Zuid in Hilversum The Karskens Times laten weten dat de Officier van Justitie van het parket Midden-Nederland de zaak gaat bespreken ‘met een gespecialiseerde afdeling van het OM’. Op 28 februari 2020 maakt het OM bekend dat de voorbeelden ‘in concreto noch in het handelen van de NOS en haar hoofdredacteur in het algemeen (…) zodanige feiten en omstandigheden opleveren dat daaruit een redelijk vermoeden van schuld aan één van die strafbare feiten voortvloeit.’ 

Op 18 mei 2020 is door The Karskens Times namens 100 medestanders een beklag gestuurd naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Op 27 mei 2020 maakt de griffier bekend dat de behandeling van het klaagschrift in de artikel 12 Sv-procedure ongeveer zes maanden in beslag zal nemen. Wordt dus vervolgd….

Verantwoording

perculator 1

Deze 16e vangst Zwartboek NOS Journaal is -zoals ieder zwartboek- samengesteld uit eigen waarnemingen en observaties van derden van met name het langste en het best bekeken 20.00 uur NOS Journaal en verder NOS Teletekst en de website nos.nl. Deze 16e vangst staat tot eind september 2020 in de steigers. Zo bestrijkt het Zwartboek NOS Journaal, dat begint in oktober 2017, precies drie jaar. Hebt u belangrijke op- of aanmerkingen stuur dan een mail naar contact@thekarskenstimes.com

Alle kijkers van het NOS Journaal hartelijk danken voor de reacties via mail, Twitter of Facebook. Slechts een klein deel is gebruikt, het erg veel. Blijf sturen, of maak een screenshot en zet u info op Facebook en Twitter, graag met duidelijk commentaar en de link van de uitzending of het artikel.

Voor de goede orde: dit Zwartboek is geen persoonlijke afrekening met redacteuren of verslaggevers. Wel eis ik, met veel Nederlanders, een betere gebalanceerde nieuwsvoorziening zoals de Mediawet die voorschrijft en die door de belastingbetaler, wordt bekostigd. Dat de NOS in veel gevallen geen excuses maakt, of corrigeert als het nieuws gedateerd is, of alleen een paar regels zet op het internet in de nauwelijks gelezen herstelrubriek is in strijd met de fatsoenlijke journalistieke mores. 

Voor het uitvoeren van dit onderzoek en bijkomende advocaatkosten is uw financiële steun belangrijk. Geef royaal voor een betere journalistiek. Als tegenprestatie mag u de 16 vangsten Zwartboek NOS Journaal gratis teruglezen: 

**

Zwartboek NOSjournaal

Zwartboek NOSjournaal 1e vangst

Zwartboek NOSjournaal 2e vangst

Zwartboek NOSjournaal 3e vangst

Zwartboek NOSjournaal 4e vangst

Zwartboek NOSjournaal 5e vangst

Zwartboek NOSjournaal 6e vangst

Zwartboek NOSjournaal 7e vangst

Zwartboek NOSjournaal 8e vangst

Zwartboek NOSjournaal 9e vangst

Zwartboek NOSjournaal 10e vangst

Zwartboek NOSjournaal 11e vangst

Zwartboek NOSjournaal 12e vangst

Zwartboek NOSjournaal 13e vangst 

Zwartboek NOSjournaal 14e vangst

Zwartboek NOSjournaal 15e vangst

 

 

 

 

 

 

 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken