Weblog

Bye Bye 2014

donderdag 18 december 2014

jaaroverzicht

Lieve bloglezers, traditiegetrouw plaats ik tegen Kerstmis een prikkelend jaaroverzicht 2014 met mijn plus- en minpunten. De beste wensen en vooral een gezond 2015.

Mijn beste prestatie in 2014?

boekcover2boekzor

Twee boeken op de markt gezet! 'Reisgids voor de frontlijn', Hét overlevingshandboek voor de avontuurlijke reiziger, hulpverlener, oorlogsjournalist, zakenman & pensionado met lef. Full color en prachtig vormgegeven. En: 'De zaak-Zorreguieta', wat wist en hoe groot is de verantwoordelijkheid van de vader van Máxima bij gedwongen verdwijningen in Argentinië tijdens de vuile oorlog (1976-1983). Tussen de 500 en 1000 mensen zijn om het leven gebracht voor een landpolitiek die hij van harte ondersteunde, meldt dit boek. Een gegeven dat weinigen in Nederland willen weten. Het pakkende voorwoord 'Alle pijn van de wereld' leest u op TPO Magazine.

Mijn leukste journalistieke stap in 2014?

Weg met alle leesbarricades als uitverkochte edities, verregende kranten en noem maar op. Deze man gaat met zijn tijd mee. Mijn artikelen zijn nu leesbaar via TPO Magazine, Myjour, eLinea en Blendle.

 

Leukste tv-buitenlandreportage van 2014?

Mali2

Mali. Voor ThePostOnline en Pauw & Witteman. Vooral het bezoek aan de Toeareg in Kidal was bijzonder. Kijk naar wat fragmenten.  En lees ook: Nespresso met bermbommen.

 

Leukste tv-binnenlandreportage van 2014?

NTR

NTR's Iedereen een held! Moraal van het betoog: Haal het maximale uit je leven. Kies voor de morele superioriteit. En je bent wat je droomt, namelijk een held.

 

Best geschreven buitenlandreportage van 2014?

Pakistan. vader ahmadi-moslim met foto omgekomen dochter

Mijn fact finding-missie in Pakistan over de discriminatie van minderheden in december. Dit land krijgt de meeste subsidie van de Europese Unie en kent de meest discriminerende wetten. Het Europees Parlement is geen knip voor de neus waard.

Beste scoop van 2014?

De Nederlandse ambasade in Bagdad is geïnfiltreerd door de Iraakse geheime dienst. Een zeer gevaarlijke situatie.

Mijn best gelezen artikel op TPO Magazine in 2014?

Hoe Islamitische Staat in eigen zwaard valt. Een logica die bij de meeste 'terroristendeskundigen' niet is doorgedrongen.

Mijn beste column op TPO in 2014?

Geschikt/Ongeschikt van 16 juli. Over militaire uitzendingen en Srebrenica. Zoals altijd in 74 woorden.

 

Mijn meest openhartige gesprek in de krant 2014?

volkskrant

Frontman: Interview in de Volkskrant van 10 januari: 'Of ik altijd zo ernstig ben geweest? Vind je me serieus? Ik dacht dat ik wel aardig overkwam. Tja ik weet het niet. Ik kan ook oeverloos ouwehoeren, hoor. Nee..dat is niet waar. Mijn zoon kan dat wel goed. Hij kan sfeer creëren. Ik zou willen dat ik dat ook kon, denk ik weleens als ik hem bezig zie. Maar ja, daar ben ik waarschijnlijk toch te ernstig voor.' 

Het leukste tv-interview met mij in 2014?

Koffietijd van RTL4 op 9 januari. Wat een lieve gastvrouwen!

Het leukste radio-interview met mij in 2014?

VPRO's Nooit meer slapen op 27 november 2014.

 

Mijn best gelezen tweet in 2014?

Schermafbeelding 2014-12-17 om 12.02.35

Een tegenzet in de dagelijkse propaganda uitgestort over de argeloze kijker en lezer. Niet dat ik partij kies maar er wordt in de politieke en journalistiek gemeten met twee maten.
 

Mijn grootste schok in 2014?

frans

De dood van pater Frans van der Lugt op 7 april. Hij werd vermoord in de Syrische stad Homs in zijn klooster waar ik hem vaak bezocht. Met de zinloze dood van Frans vervloog voor mij ook de kans op een snelle vrede in het Midden-Oosten.

 

Mijn grootste overwinning in 2014?

fotojaloudmetvader2

De zaak Jaloud. De 29-jarige Azhar Sabah Jaloud werd op 21 april 2004 doodgeschoten door een Nederlandse militair. Al vanaf dat jaar onderzocht ik de zaak die juridisch werd gesteund door advocate Liesbeth Zegveld. Ze moest helemaal naar Straatsburg en pleiten voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens, maar het recht heeft gezegevierd. De moraal: als Nederlandse militair kun je niet zo maar iemand zonder duidelijke reden doodschieten, ook niet in Irak.

Slechtste journalistieke programma van 2014?

Ik denk aan het NOS journaal. Een miljoentje of vijftig te versnoepen maar toch aan de hand meelopen met de voorlichtingsdiensten van de VS, EU en Den Haag. Altijd die slijmstukjes over Obama, 'oeps hij is zijn telefoon vergeten' en natuurlijk happen naar Poetin. (De nieuwslezer trekt dan ook altijd een nors gezicht bij het uitspreken van die naam, let maar op.) Om toch iets leuks te zeggen: de beste presentator vind ik Jeroen Overbeek. Waarschijnlijk ook de slimste want zijn houding verraadt een lichte vorm van relativering van het gebrachte nieuws. De slechtste is dit jaar Kysia Hekster. Waarschijnlijk in het dagelijks leven een aardige vrouw maar hoe zij kritiekloos het Koninkijk Huis verslaat 'de koning .....maakt een krachtige indruk' degradeert haar tot lakei-dienster van de RVD.

Jokkebrok-journalist van 2014?

Tja wie? Jan Eikelboom voor zijn reportage komt in aanmerking. Hij 'onthulde' dat Koerden alle IS-gevangenen executeren. De bron was een fantast die hoofdzakelijk in het gezelschap van een Nederlandse cameraploeg het front bezoekt. En met zijn reportage over 'gewone moslims in Nederland' sloeg de Nieuwsuurverslaggever ook de plank mis. Het bleken leden van de zeer orthodoxe moslim-broederschap. Voor de rest wil ik hem niet te veel afvallen. (Zie mijn jaaroverzicht 2012.) By the way: kritiek van journalisten op journalisten vind ik helemaal niet erg. Dat houdt de zaak scherp.

 

Beste non-fictie boek gelezen in 2014?

foto lijk bij de Keukenhof

Ik heb veel boeken met plezier gelezen. Maar ik kies voor 'Het lijk bij de Keukenhof' door Cees van Hoore, tevens een eerbetoon aan een goede WO2-onderzoekjournalist.

Beste roman gelezen in 2014?

De nieuwe van Carolina Trujillo “De zangbreker' is goed. Maar haar heb ik al een keer een prijs gegeven. En 'Herinnering aan de dood' van de Argentijn Miguel Bonasso was adembenemend maar al een jaartje of 25 oud. Dit jaar komt de eer toe aan de mijn mede-Nederbelg Jeroen Brouwers voor 'Het hout'. Vooral de vrijscène op pagina 218 is onovertroffen.

Mijn slechtste prestatie van 2014?

Weer te veel om op te noemen. Uiteraard had ik vanuit de hoofdstad Raqqa over de Islamitische Staat moeten berichten.

 

Mijn beste kunstproject in 2014?

Lille

De reacties waren zero. Maar zelf werkte ik met plezier het hele jaar aan de serie Walk On, foto's van lopende mensen of een foto al lopend genomen. Allemaal terug te vinden op mijn website.

Mijn beste commentaar in 2014?

In NRC Handelsblad 'Vluchtelingenbeleid wordt Russisch roulette' op 7/8juni waarin ik afgeef op de huidige asielprocedure die ten goede komt aan rijke gelukszoekers en de maffia. De politiek van Teeven en de EU zit vastgebakken in oude cliches van 'arme mensen', stimuleert dat ze in wankele bootjes stappen met grote kans op verdrinken en is daarom medeschuldig aan doodslag. De versie 'Teeven. de EU en een dodelijk asielbeleid' kunt u ook hier lezen.

 

 

De moedigste vrouw in 2014?

annette

Annette Portegies, uitgeefster van Querido. Zij durfde 'De zaak-Zorreguieta' uit te geven. 'Hiervoor zijn boeken uitgevonden', zei ze na het lezen van het manuscript. En ze kwam haar woord na. Heerlijk dit soort mensen.

Leukste CD in 2014?

Mieke Stemerdink's 'Oh liefde'. Nederlandstalig. Ik hekel Hilversumse radiostations die bijna uitsluitend Engelstalige muziek uitzenden. Wie zijn eigen cultuur niet respecteert, kan nooit een andere waarderen. Als het aan veel dj's ligt wordt de wereld een grote karakterloze koopgoot van herrie.

Belangrijkste tv van 2014?

Waar bleef ik voor wakker. Mmm, steeds minder. De Kwis vind ik leuk. En Pownews. Al eerder uitgeroepen tot een prima nieuwsprogramma met moedige, heerlijk dwarse journo's. Natuurlijk LuckyTV, maar dat zie ik vooral via het internet. En van de serie's keek ik met veel plezier naar Breaking Bad. Opvallend zoals ik me heb aangepast aan de nieuwe generatie, die kijkt nauwelijks nog tv. Het waarom is duidelijk. Weinig mensen bepalen de smaak voor velen, zoals bleek bij de Zwarte Pieten-discussie. Als mensen dan afhaken is het begrijpelijk.

Beste film van 2014?

The Wolf of Wall Street. Hilarische kijk op de poenscheppers van New York. En een prima rol voor Leonardo DiCarpio.

 

De meest bijzondere korte film (5'39") voor mij in 2014?

Schermafbeelding 2014-12-27 om 18.05.37

Luca à Bruxelles. Niet toevallig gemaakt door twee van mijn kinderen.

 

Beste interviewer 2014?

Arnold Karskens en Coen Verbraak-ALilian van Rooij

Ik moet wel zeggen: Coen Verbraak. En dat is geen slechte keuze. Ik was een gast in zijn NTR-serie 'Kijken in de Ziel' van journalisten. Vooral de laatste uitzending, vond ik pakkend.

Mijn beste speech in 2014?

De afscheidstoespraak voor Knevel & Van de Brink. Het was een paar uur na de laatste K&vdB-uitzending op 29 augustus. De heren stonden er wat verloren bij. Een keurig woordje was op zijn plaats. Ze toonden lef en waren gelukkig anders dan de rest, zei ik. Talkshows beginnen steeds meer elkaar te kopiëren. Te veel gasten worden uitgenodigd vanwege hun bekendheid en niet vanwege hun expertise over een bepaald onderwerp, helaas.

 

Beste oorlogsverslaggever van 2014?

Schermafbeelding 2014-12-17 om 16.42.38

Olaf Koens, correspondent voor de Volkskrant en RTLNieuws. Hij bezocht als eerste de rampplek van MH17, op 17 juli neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Sowieso vond ik veel correspondenten goed werk doen. De meerwaarde van sterke personen met kennis ter plaatse is opnieuw aangetoond. Terwijl kabinet Rutte om onderzoek te doen en zijn toevlucht zocht in gevoelige toespraken, liepen collega's daar gewoon rond.

Uiteraard ben ik niet helemaal vrij van vooroordelen. Olaf heeft me een keer geïnterviewd. We dronken als ware Brusselaars op de markt van Bosvoorde op zondagochtend een aperitief. Het was een goed gesprek. Kunt u hier nalezen. Een man die wil meer van journalistiek wil begrijpen en daarbij niet de makkelijke weg kiest. Een heel terechte winnaar dus.

 

Mijn beste politicus van 2014?

Schermafbeelding 2014-12-18 om 13.59.58

Marianne Thieme, fractievoorzitster in de Tweede Kamer voor de Partij voor de Dieren. De ware problemen als milieu worden verdoezeld in het politieke theater door niets zeggende eendagsvliegen. Deze partij stelt principes op de voorgrond. Karakter dus.

Mijn slechtste politicus van 2014?

PvdA-lijstrekker Diederik Samsom. Niks persoonlijks, maar zoals hij zijn eigen drang tot scoren prevaleert boven de idealen van de sociaal-democratie is beschamend. VVD en PvdA zijn geen match.

 

Mijn held van 2014?

buenos

U. Ja U. Mijn lezer. U toont karakter. Vergruisd door alles en iedereen denkt u toch: 'ff kijken hoe die Karskens er over denkt.' Dat waardeer ik. Dwars van geldende opgelegde normen. Heraut van het vrije woord. Peiler van de ware democratie. De man of vrouw die gelukkig een mening heeft. Dus u bent mijn held!

De kerstfoto van 2014 maakte ik in Bagdad in november. De foto is genomen vanuit het Mansour Melia Hotel. U ziet de brug over de Tigres. Ze vieren kerst vroeg dit jaar in Irak dacht ik toen ik de lichtjes zag.

 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken