Weblog

Help: Wanted in Syrië!

maandag 04 juni 2012
damascus3

De Syrische autoriteiten houden een lijst bij van ongewenste journalisten die arrestatie wacht als ze maar in de buurt van hun land komen. Mijn naam staat tussen die van collega's van BBC, Le Monde en CNN. Ik vraag me af waarom.

Mijn altijd doortastende collega en GPD-correspondent Harald Doornbos in Beiroet viste de lijst op. 'Cool', schreef hij erbij. Hij stuurde me ook de vertaling: naast mijn naam, een opmerking dat ik werk 'voor verschillende Nederlandse media' en de reden: 'illegale binnenkomst'. Hoe lang het register is, weet ik niet, wel dat ik volgens Harald de enige Nederlander ben.

Ik neem aan dat het opsporingsverzoek bij alle immigratieposten ligt, hoewel mijn exacte paspoortgegevens en -nummer er niet bij staan. Dat duidt erop dat het ministerie van Informatie de gegevens over mijn werk vanuit Nederland heeft ontvangen. Er bevindt zich dus een verrader onder ons! Van de betichte clandestiene entree is overigens geen sprake. Nimmer ben ik lopend met muilezel heimelijk de grens overgestoken. Ik heb me altijd legaal als toerist gemeld bij binnenkomst en ben door een vriendelijk stempelende immigratie-ambtenaar met een 'Welcome' begroet.

Wat leert ons zo'n vermelding? Laat ik beginnen te stellen dat deze mij verbaast. Want gezien de dagelijkse aanslagen, beschietingen en regelmatige massamoorden op burgers heeft de regering wel andere zorgen aan het hoofd dan achter journalisten aan rennen. Die zijn ongewapend en kunnen daarom nooit fysiek bedreigend zijn.

Nog vreemder is dat ze uitgerekend mijn naam noemen. Te hard op de borst kloppen is ongepast, maar vanaf het begin van mijn drie reportagereizen naar Syrië het afgelopen jaar heb ik me juist zeer genuanceerd uitgelaten over de opstand. Ter plaatse heb ik de rellen en demonstraties van de opstandelingen gevolgd, maar ook uitgebreid de voorstanders van president Bashar al-Assad aan het woord gelaten. Juist vanuit de zijde van de Bashar-aanhang in Nederland en België werd mijn gebalanceerde aanpak veelvuldig bejubeld. Eindelijk iemand die de waarheid durfte te zeggen, en niet alleen de propaganda van de tegenpartij naschreeuwde. Mijn artikelen, die ik schreef voor De Pers, werden één op één overgenomen. Ze staan allemaal op deze website.

Waarom dan toch een 'wanted journalist'? Want ik neem aan dat een vermelding op deze lijst altijd goed is voor arrestatie, langdurige opsluiting of erger....

Het kan een domme fout van een domme ambtenaar zijn. Dat zou dan binnen een week kunnen worden rechtgetrokken. Hij ontslag en ik dat visum waar ik al maanden op wacht. Veelzeggender is als mijn naam niet wordt verwijderd. Want dat betekent dat ondanks alle mooipraterij over het belang van eerlijke verslaggeving over Syrië een onafhankelijke aanpak niet wordt getolereerd. Dat de regering Bashar alleen media aan de leiband wil binnenlaten en die ieder moment van de dag kunnen controleren. Het jagen op mediamensen, die doen wat van hen wordt verwacht, geeft de oppositie het recht om te zeggen dat ze strijdt tegen een dictatuur.

 

Bij elkaar maakt zo'n aanhoudingsbevel Syrië nog minder prettig voor journo's. Het Committee to Protect Journalists plaatst Syrië nummer 3 van de meest gecensureerde landen. De lijst van Harald die hij me via Twitter stuurde kunt u hier lezen.

Het verhaal staat op de site van De Nieuwe Pers. De foto is gemaakt in januari. Laten we zeggen in gelukkiger tijden.

 

 

Labels: Midden-Oosten 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken