Weblog

Faber nog niet Afgeschreven

zaterdag 21 mei 2011

 

Nedernazi Klaas-Carel Faber wordt niet uitgeleverd aan Nederland maar wacht mogelijk de cel in Duitsland. De Duitse advocaat Thomas Walther zegt althans dat er nog steeds mogelijkheden zijn om de sinds 1952 voortvluchtige massamoordenaar op te sluiten. Als het ministerie van Veiligheid en Justitie de zaak goed aangepakt zelfs binnen drie weken. Walther is een specialist en was onder meer betrokken bij de vervolging van kampbewaker Demjanjuk die recentelijk in München tot vijf jaar cel is veroordeeld. Uitgever en journalist Arthur Graaff die tevens de website FPMedia Nieuws WO-2 bestiert, ontving een brief van hem waarin de mogelijkheden worden uitgelegd. 'The German Justice has to be forced, to find a decision for the correct question: "Please would you take over the imprisonment from the Dutch conviction against Faber?' Eenvandaag sprak Walther op vier mei in een uitzending waarin duidelijk werd dat Faber ook steun geniet in Beieren.  
Inmiddels is officieel bekend gemaakt dat het Europees Arrestatiebevel uitgevaardigd door het OM in Zwolle niet wordt gehonoreerd. Faber is Duitser en Duitsland levert geen staatsburgers uit. In de afwijzingsbrief wijst het Duitse OM wel op de mogelijkheid dat Nederland om strafuitvoering in Duitsland kan vragen. Collega Cees van Hoore van het Haarlems Dagblad wil daarbij verder onderzoek naar de leugens die Faber verteld zou hebben om de Duitse nationaliteit te krijgen, onder meer door te stellen dat hij twee Duitse voorouders heeft. Een onderzoekscommissie zou het kunnen uitpluizen. Ook het politiek front zit niet stil. Op initiatief van SP-voorman Emile Roemer vroegen deze week alle tien fractievoorzitters nogmaals aan het kabinet Rutte om maximale druk op de zaak.

 

Voor mijn krant belde ik wat directe  nabestaanden op.  En, ik snap dat wel, die zijn moegestreden na al die jaren. De 73-jarige E.T. Radersma uit Groningen, wiens vader Roelof Gjalt op 19 september 1944 werd doodgeschoten in Exloo door een executiepeloton waaraan Faber deelnam, wil liever niet dat het drama steeds wordt opgerakeld. 'Faber zal door alle aandacht als een opgejaagd beest leven. Zelf wil ik het afsluiten.'  M. Karsten (83) uit Veenendaal zoekt rechtvaardigheid maar kent aarzeling. Haar vader, de Groningse advocaat Derk Nicolaas Breukelaar, nam het op voor Joodse medeburgers en was hoofd van de Ordedienst, een illegale organisatie die moest toezien op een vreedzame overgang na de capitulatie van Duitsland. Hij werd ook in de bossen van Exloo, Drenthe, geëxecuteerd. 'Laat ze maar aan de jas trekken van Faber. Aan de andere kant wil ik niet de indruk wekken dat ik wraak zoek. Ik geloof in de hemelse gerechtigheid en daar geef ik het graag aan over.' Wie wel juicht, is Florens Feike van den Bosch, kleinzoon van Iman Jacob van den Bosch, medeoprichter van het Nationaal Steun Fonds dat geld voor duizenden onderduikers regelde. 'Rond 4 mei keek ik een film waarin een executie voorkwam. Toen ik die mensen op een rij zag staan, moest ik direct aan mijn grootvader denken.' Hij werd samen met vijf anderen door Faber als lid van een executiepeloton doodgeschoten in Kamp Westerbork op 28 oktober 1944. 'Mijn familie is er nog steeds mee bezig en kan het niet verkroppen dat die beul nog vrij rondloopt.' Voor hem moet Faber daarom de cel in. Beter laat dan absoluut nooit.

Nagekomen bericht. Het ministerie van Veiligheid en Justitie doet nogmaals een poging. Voor de details zie Laatste strohal in zaak Faber. En Duitsland moet Faber opsluiten.

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken