Weblog

See How They Run

woensdag 05 mei 2010

 

Beschamende voorstelling op de Dam gisteravond bij de dodenherdenking. Een 39-jarige gek schreeuwt iets en de menigte zet het op een rennen. Maar liefst 63 gewonden bleven achter op het slagveld. Vertrapt door eigen mensen. Het leert ons enige lessen... -Eerste les: Het publiek dat afkomt op de dodenherdenking op de Dam deugt niet.  De honderden verenigen zich even voor acht uur om onze helden en slachtoffers uit de Tweede wereldoorlog te eren. Wat is dan ontoepasselijker dan als een stel dolle kalveren weg te rennen als iemand wat gilt. Stel je in vredesnaam voor dat het verzet en militairen tussen 40-45 dezelfde instelling hadden. Dan regeerden de Duitsers en Japanners over deze wereld. Kijk als er werd geschoten, messen werden getrokken, met knuppels werd gezwaaid dan had ik die houding niet afgekeurd. Je vege lijf redden is namelijk ieders recht. Maar een beetje stoer lopen doen door je te associëren met strijders en dan bij de eerste BOE het hoofd verliezen, omstanders opzij duwen en op hun lichaam te stappen is dieptreurig.

-Tweede les: Willem-Alexander is niet geschikt als  staatshoofd. Hij liep daar in een schitterend uniform van een viersterren-generaal, protocollair de hoogste in rang in de wijde omgeving. Van zo iemand verwacht je overzicht, kalmte, standvastigheid. Maar als een pijl zocht hij een goed heenkomen in zijn paleis, het voetvolk in opperste verwarring achterlatend. Pas toen de kust veilig bleek, kroop hij uit zijn schulp. Met zo'n roerganger kan het wat worden als in Nederland ooit echt de chaos uitbreekt. Zijn weinig manmoedig optreden past overigens naadloos in de traditie van de Koninklijke Familie. Zijn oma, Juliana, liet op 9 mei 1940, een dag voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in de Volkskrant weten dat in vijf eeuwen de Oranjes nooit op de vlucht waren geslagen. 'Onze plaatst in hier in Nederland, of er gevaar dreigt of niet. Wij zullen nooit onze post verlaten.' Vier dagen later waren ze vertrokken inclusief opa Bernard die als oud SS-lid niets te vrezen had en zijn oma die later tot tweemaal toe het doodvonnis van de grootste oorlogsmisdadiger in Nederland uit die oorlog, SD-er Willy Lages, weigerde te ondertekenen.

-Derde les: Schaf de dodenherdenking op de Dam af. De kans is reëel dat volgend jaar weer een malloot opstaat voor wat gratis publiciteit en aandacht. Aan de herdenkingen zelf wil ik overigens niet tornen. Wie familie en vrienden heeft verloren, of zich solidair voelt, moet een plek hebben om bij stil te staan. Er blijven genoeg locaties over. De Koninklijke Familie kan dan fijn thuisblijven en dat is beter voor iedereen. Want laten we eerlijk zijn, Zij heeft er helemaal niks te zoeken.

De foto nam ik gisteren even voor acht uur in Rotterdam bij het indrukwekkende beeld van Ossip Zadkine 'De verwoeste stad' aan de Leuvehaven. Van gemeentewegen was op deze plek niets georganiseerd maar een tiental burgers kwam spontaan samen. De koude wind blies en we stonden twee minuten. Dat vond ik echt herdenken.      

Labels: Europa 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken