Weblog

Ski-Held In Kashmir

dinsdag 16 maart 2010

  

Militairen bewaken de piste en de frontlinie tussen het Pakistaanse en Indiase leger ligt binnen schootsafstand maar de champagnesneeuw lokt voor de echte thrillzoeker. Dus ik bond de lange latten onder in Kashmir .... Het basisstation heet Gulmar, wat 'weide van bloemen' betekent en ligt op 2730 meter hoogte. Daar stapte ik de Gondola op, de hoogste skilift ter wereld, die me tot 14.000 voet, ruim 4300 meter, hoogte zweefde. Boven het wolkendek heb je een magnifiek uitzicht op de Himalayapieken van de omstreden deelstaat Kashmir.

De afdaling begint in de categorie zwart maar al snel gaat de helling over in een brede vallei waar je door maagdelijke sneeuwpoeder ploegt. Hier tussen hemel en aarde slalommend in lange bochten voel je pas echt dat je leeft. Bij het tussenstation op 3100 meter picknicken gezinnen in de sneeuw. Zelf lunchde ik in het Kong Doori-restaurant. De porties curry en rijst zijn klein maar wat verwacht je anders voor drie euro. Thee kost 15 eurocent. Daarop vervolgde ik het witte pad tussen de woudreuzen. Het snelheidsrecord voor de 5.200 meter lange piste staat op 6,5 minuut. Maar je mag er ook twee uur over doen, zoals ik. De eens-in-een-leven-skie-ervaring is exclusief, want landgenoten kom je niet tegen. Maar voor de kosten hoef je het niet te laten. 

Hierbij wat tips: Een hotelkamer ritsel je voor 40 euro per dag en voor 20 euro extra inclusief twee maaltijden. Vergeet de reisbureaus die de prijzen opdrijven. Zoek op internet en bel zelf een van de tientallen hotels. Maak wel duidelijke afspraken om achteraf gezeik te voorkomen. Een enkeltje New Delhi-Srinagar kost je 80 euro en de taxi naar Gulmarg nog geen 20 euro.

Onthoud: dit is geen Frans of Zwitsers skigebied. Verwacht geen brede geprepareerde banen, eerder onontgonnen sneeuw of smalle padden tussen de bomen. Voor skihuur (7 euro per dag) kun je terecht bij Yassim, ooit gids van bergbeklimmer Ronald Naar. Hij kent ook speciale routes maar neem die nooit alleen. In het voorjaar van 2008 werd na drie maanden een Noorse toeriste gevonden die bij een solo-afdaling tegen een boom botste. Ze stierf door bevriezing. Ook moet je uitkijken voor wilde dieren, als de sneeuw-luipaard. Zie je verse pootafdrukken, ski er van weg. Check het lawinegevaar. Begin februari verloren 17 Indiase militairen de dood onder een pak sneeuw en rotsen. Soldaten staan trouwens bij elk station om moslimmilitanten die een slachting onder toeristen willen plegen af te schrikken. De 740 kilometer lange frontlinie tussen het Pakistaanse en Indiase leger waar zo'n half miljoen soldaten zijn gelegerd ligt op schootsafstand. Dus als je geweervuur hoort: scheer als een pijl naar beneden.

 

Het hele verhaal Zwarte piste langs oorlogsgebied staat in De Pers.

De foto's: Militairen waken over mijn leven, uw gastheer op 4200 plus meter en uitzicht vanuit mijn hotelkamer. Prachtig toch!?

 

 

Labels: Azië 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken