Weblog

Fris&Vrij

zondag 19 april 2009

Op deze fraaie nieuwe website met interessante zaken, verras ik u voortaan ook met leuke, ontspannende faits divers die ik de moeite van het vermelden waard vind. Eén daarvan is de 'quote' van de week.

De leukste 'Fris&Vrij' stond in De Standaard van afgelopen vrijdag 17 april , katern Letteren, een essay van Stine Jensen met de kop 'Chicks zonder kloten'. Een aanklacht op de aanklacht van Gerrit Komrij dat bestsellers niemendalletjes zijn waarin hitsigheid gebrek aan inhoud moet camoufleren. Stine Jensen vatte zijn woorden als volgt samen: 'De bestseller is een publieke vrouw: koop mij, gebruik mij, en wissel mij daarna in voor een ander. De uitgever is haar loverboy, de lezer de hoerenloper.' Mijn opmerking: Ik ben t eens met Komrij.

De stomste Fris&Vrij, zeg maar de 'Drol&Wind', is van Jean-Pierre van Rossem in weekblad Humo. Wat zegt oplichter & politicus derde klas ditmaal. Dat-ie ooit 791 miljoen dollar waard was een boot had van 89 miljoen (oude Belgische franken neem ik aan) En 108 Ferrari's. 'Bij de honderdste ben ik uitgenodigd door Enzo Ferrari voor een week. Ik dacht: om over auto's te klappen, maar hij heeft het alleen gehad over vierduizend vrouwen die hij geneukt had.' Zelf zou Van Rossem er tweeduizend hebben versleten.

Mijn opmerking: Vijf pagina's lariekoek zonder één kritische noot. Wie besodemietert de lezer het hardst? Van Rossem of Humo?

De zuiverste Fris&Vrij van de afgelopen week was die van schrijfster Linda Polman. Ze schreef het boek De Crisiskaravaan, Achter de Schermen van de Noodhulpindustrie en was genomineerde voor de Dick Scherpenzeel Prijs 2008. Welnu, die weigert ze omdat de Dick Scherpenzeel Stichting wordt gesubsidieerd door de NCDO, de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling, die voor de volle 1000 procent wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze is bang dat ze wordt ingepakt. Of anders voor spek-en-bonen meedoet om de prijs een kritische tintje mee te geven.

Naar de NCDO heb ik wel eens uitgehaald omdat die het weekblad Vrij Nederland 10.000en euro's betaalde om een special te maken over Afghanistan. Specials die, hoe zal ik dat netjes formuleren, niet echt kritisch waren over de Nederlandse militaire- en ontwikkelingsbijdrage. (Zie: Blog 19 mei 2007, Journalistiek met de hoofdletter H. en Een dunne zwarte lijn, 4 november 2007)

Mijn opmerking: Hulde voor Polman. En nu wachten tot Vrij Nederland het geld terugstort.

Labels: journalistiek 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken