Weblog

Waar hangt Saddam Hoessein uit? (hier dus!)

vrijdag 29 december 2006

Oud-dictator Saddam Hoessein (69) is door het Iraakse Hof van Beroep tot de strop veroordeeld. Maar wanneer en waar hij zal hangen is nog onbekend, meldt mij de Nederlandse zaakgelastigde Johan Dirkx vanuit Bagdad. “President Jalal Talabani moet de executieorder nog ondertekenen.” Volgens de Iraakse grondwet moet de doodstraf binnen dertig dagen na het laatste vonnis worden voltrokken. Dat betekent dat in januari, een touw rond de nek van Saddam Hoessein wordt vast getrokken. En er zijn zelfs berichten dat hij bungelt voor het einde van 2006. De diplomaat kan niet vertellen of ik getuige van de doodvoltrekking kan zijn (wat ik graag zou willen): “Het is mij onbekend hoe de zaak wordt aangekleed; een besloten of een publieke executie.”
Ook waar het schavot staat, is nog geheim. Misschien als ultieme vernedering in de Groene Zone, het voormalige paleis van Saddam Hoessein en nu het hoofdkwartier van de Amerikanen en de Iraakse regering in hartje Bagdad. Maar het is ook mogelijk dat de voormalige dictator, die veroordeeld is voor de dood van 148 inwoners van de stad Dujail, zijn laatste passen zet in de omgeving van het Internationaal vliegveld: een gebied dat hermetisch met prikkeldraad en hoge muren is afgesloten. Dirkx: “Waarschijnlijk zal de plek pas het allerlaatste moment bekend worden gemaakt. Zijn aanhangers zinnen namelijk op wraak. Dus misschien horen we pas achteraf van de executie.” Waar hij zal rusten is evenmin bekend. Vast niet naast zijn zonen Uday, Quasay en kleinzoon Mustafa (op de foto met de Iraakse vlag) in zijn geboortedorp al-Ouja. De man die zegt als martelaar voor Irak te sterven, de man die schuldig is aan de dood van bijna één miljoen mensen en de man die ooit oneindig rijk was, wordt slechts gehuld in een wit laken in een graf gezet.
(Up date: Saddam is dood! Onder de vijftien of zo getuigen was ik niet. En zijn lijk wordt overgedragen aan zijn familie zo melden Iraakse functionarissen. Die wilden het eerst begraven in Jemen. maar uiteindelijk is het toch zijn geboortedorp vlak bij het familiegraf. In het gebouw op de achtergrond liggen namelijk ook zijn beide ouders. Zo is de familie terug waar het allemaal begon.)

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken