Weblog

De L-factor in de Nederlandse journalistiek

zaterdag 03 maart 2007
Op zaterdag 17 maart is het precies 25 jaar geleden dat cameraman Joop Willemsen, geluidsman Hans ter Laag en de journalisten Jan Kuiper en Koos Koster in El Salvador zijn doodgeschoten. Zoiets noopt tot reflectie.
In mijn boek ‘Pleisters op de ogen’ (pagina 292-322) heb ik de tragische geschiedenis gereconstrueerd. Ik kwam tot de conclusie dat er sprake was van moord met voorbedachten rade. Maar ook dat Koos Koster waarschuwingen in de wind had geslagen en daarmee Salvadoranen en teamgenoten de dood heeft ingesleurd. Koster noemde ik ooit een dominee met een perskaart. Ook aan mijn persoonlijke ontmoeting op het plein voor de Kathedraal van San Salvador in 1981, precies één jaar voor zijn dood, koester ik geen warme herinnering. Koster was bot in de omgang. Na de dramatische 17e maart liep ik overigens wel mee in de demonstratie naar het Amerikaanse consulaat op het Amsterdamse Museumplein waar vijf kruizen waren geplaatst; voor de journalisten en de Salvadoraanse slachtoffers. De eerste steen die werd geworpen kwam uit mijn hand. Want kwaad was ik wel na hun dood.
Heimwee naar El Salvador en de oorlogsverslaggeving in Midden-Amerika heb ik niet. Daarvoor waren die oorlogen te smerig. Toch mis ik de moed en het doorzettingsvermogen waarmee in die dagen journalistiek werd bedreven door Nederlandse reporters. Ondanks alle gevaren werd verslag gedaan over de zijde waar de klappen vielen; over de slachtoffers van de doodseskaders, over de bombardementen en over degenen die op de vlucht waren. Er werden reizen naar rebellengebied gemaakt, doden op vulkaanhellingen gezocht en desperate ouders geïnterviewd.
Die bezieling ontbeer ik bij de huidige Nederlandse oorlogsverslaggeving. Het overgrote deel van de Nederlandse journalistiek spoedt zich anno 2007 naar Eindhoven voor een all-inclusive programma: vliegreis, vervoer van en naar de luchthaven ter plaatse, rondleiding, onbeperkt eten en drinken. Alles is geregeld door het Ministerie van defensie. Ook het nakijken van de kopij door de censor. Zelfs een visum hoeft de verslaggever niet aan te vragen. Het is immers niet de bedoeling dat de journalist de straat op gaat om de bevolking aan te horen! Liever wordt de lezer en de kijker overspoeld met het wel en wee van de Nederlandse militair. Nauwelijks vernemen we lokaal vergaard nieuws over dodelijke schietpartijen waarbij onschuldigen omkwamen, over burgerslachtoffers door Nederlandse bombardementen of over verkwisting van belastinggeld door corruptie en slecht uitgevoerde (weder)opbouwprojecten.
Tegenwoordig bepaalt de L-factor het journalistiek handelen in oorlogsgebieden. De L van Luiheid, of zoals u wilt, de L van Lafheid of Laksheid. Vandaar mijn nostalgie naar de journalistieke onverschrokkenheid uit de jaren tachtig. Veel was er mis mee, maar ontegenzeggelijk had die aanpak elan. Zoals tegenwoordig oorlogsjournalistiek wordt bedreven, daarvoor zouden Koster & Co. zich in hun graf omdraaien. En terecht!

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken