Weblog

De Soldaat & Ik

zondag 21 oktober 2007


In de reeks prettige ontmoetingen graag aandacht voor Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als ‘Soldaat van Oranje’. Twee jaar geleden ontmoetten we elkaar. Ik gaf hem een boek van mij, want Erik is naast oorlogsheld ook oorlogsverslaggever geweest in de Fins-Russische oorlog (1939-1940). Toen ik in Afghanistan was, hoorde ik van zijn overlijden op 26 september. Ik betreur dat erg. Erik Hazelhoff Roelfzema was een fijn mens en erg moedig. Mijn goede collega, topfotograaf en documentairemaker, Gerard Wessel stuurde de foto die hij maakte van onze ontmoeting.
Links zit -nu Magriet- topverslaggever Bram de Graaf die hem destijds interviewde voor Nieuwe Revu. Weinig mensen weten het, maar het epos begon met een serie verhalen die Hazelhoff Roelfzema schreef voor Nieuwe Revu in de jaren zestig over zijn oorlogsjaren met de titel ‘Het hol van de ratelslang’. Later is dat uitgewerkt tot zijn bestseller en de film ‘Soldaat van Oranje’. In Revu gaf Erik daarom ook zijn ‘laatste’ interview, zei hij. “Dan is de cirkel mooi rond.” We dronken een biertje, kletsten over oorlog: “die onderscheidingen en reünies hoeven van mij niet”, journalistiek: “Mijn boekje over de Fins-Russische oorlog is als propaganda gebruikt door de Duitsers” en stuurloze prinsjes: “Ze zien me als een opa-vriend”. Goed gemutst gingen we uit elkaar. Net wat ik zei: een fijn mens en moedig. Zo zie ik ze graag.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken