Weblog

Excessennota Uruzgan

woensdag 05 december 2007


Zoals u weet –of niet- heeft het de regeringspartijen CDA/PvdA/CU samen met de VVD niet behaagd mij voor de 'Hoorzitting Uruzgan' op vrijdag 7 december uit te nodigen. De oppositiepartijen SP en Groen Links besloten daarop mij te vragen voor de ‘Aanvullende Hoorzitting Uruzgan’ een dag eerder op donderdag 6 december. Daarvoor heb ik een - zeer voorlopige- excessennota gemaakt. Het verduidelijkt waarom de Nederlandse militairen niet echt populair zijn in dit deel van Afghanistan. Na lezing begrijpt u ook meteen waarom ik niet welkom ben op vrijdag.

-Tussen 9 en 19 juli 2006 vielen bij een zuiveringsoperatie in de Baluchi-vallei, district Chora, zeker 31 burgerdoden volgens ooggetuigen geïnterviewd door de Verenigde Naties. Nederlandse militairen fungeerden als flankbeveiliging en doodden volgens Haagse defensiebronnen ‘vermoedelijk achttien’ mensen. Of het hier Talibanstrijders of burgers betrof, werd niet duidelijk door de zogenaamde ‘battle damage assessment’, het van veraf registreren van doden op een slagveld.

-Eind 2006 vonden de meeste gevechten plaats in de buurprovincie Kandahar, onder andere in september bij ‘Operatie Medussa’, en in december bij ‘Operatie Baaz Tsuka’. In maart 2007 deden Nederlanders in de provincie Halmand mee met ‘Operatie Achilles’. Bij deze operaties nam vooral de Nederlandse luchtmacht deel en bij al deze acties vielen volgens Afghaanse mensenrechtencommissies en lokale artsen tientallen zo niet honderden burgerslachtoffers.

-In juni 2007 stierven in het oostelijke district Khas Uruzgan 23 burgerdoden bij acties door buitenlandse militairen. De bron is de directeur Almer Khan van het ziekenhuis in Tarin Kowt. Nadere gegevens ontbreken.-In de nacht van 16 op 17 juni 2007 stierven tussen de zeventig en tachtig burgers toen 155 mm granaten afgeschoten vanaf Kamp Holland hun dorp Qala-e-Ragh, district Chora, troffen. (zie foto’s) De beschieting werd uitgevoerd zonder waarschuwing vooraf en zonder observatie in het veld. Dat is een schending van het oorlogsrecht, stelt regionaal Isaf-commandant generaal Dan McNeill. Verder ontbrak een militaire noodzaak omdat de Nederlandse troepen zich op zo’n acht kilometer afstand bevonden, in de districtshoofdstad van Chora.

-Op 5 augustus 2007 werd een brommerbestuurder doodgeschoten in Deh Rawod door Nederlandse militairen toen hij niet reageerde op stoptekens. In juli werd in Tarin Kowt een autobestuurder om dezelfde reden gedood.

-In september kwamen het district Deh Rawod zeker honderd burgers om, is de schatting van vice-districtshoofd Hadji Mohad Naeem. Hij noemt de namen van twee dorpen, Lablan en Landyana, waar tien mensen op het leven kwamen door beschietingen uit Nederlandse gevechtshelikopters. Een Nederlands militair onderzoeksteam heeft vastgesteld dat op 25 september in Deh Rawod 65 mensen omkwamen door een bombardement aangevraagd door Nederlandse militairen.

Totaal schat ik het aantal burgerdoden waar Nederlandse troepen medeverantwoordelijk voor zijn op minimaal 300. De Taliban was in dezelfde periode in Uruzgan verantwoordelijk voor zelfmoordaanslagen en executies waarbij, naar mijn berekening, tussen de 50 tot 60 burgers omkwamen. Het bizarre feit doet zich dus voor dat de Nederlandse strijdkrachten minimaal vijf tot zes maal meer burgers doodt dan de opstandelingen van de Taliban. U begrijpt de boodschap: Het is onderhand geen vredes-, vecht- of opbouwmissie. Het is een moordmissie.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken