Weblog

Aanklacht militairen

woensdag 06 februari 2008

Er bestaat in den lande verwarring over de aanklacht tegen Nederlandse militairen in Uruzgan. Ik verduidelijk het deze week in een artikel in Revu en wil u het niet onthouden. Let op:
De eerste aanklacht: Advocaten N. Steijnen en M. Stelling uit Zeist, hebben aangifte gedaan tegen de Nederlandse militaire en politiek-ambtelijke top ‘wegens hun verantwoordelijkheid voor ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht in Afghanistan’. Hun stelling luidt: Defensie zou de burgerbevolking onvoldoende beschermen, gevangenen zouden het risico lopen gemarteld te worden en Nederland zou buitengerechtelijke executies van Taliban-leiders toestaan. De klacht is door het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard en de twee advocaten hebben beroep aangetekend.
De tweede aanklacht wordt ingediend door de Leidse hoogleraar en advocate Liesbeth Zegveld. Zij meldt zich bij het Openbaar Ministerie namens nabestaanden van slachtoffers van een bombardement vorig jaar op de dorpen Qala-e-Ragh (in juni met zo’n tachtig doden) en het dorp Kakrak (in september met zo’n 76 doden). Zegveld is niet van plan zich makkelijk aan de kant te laten zetten.“Ik ga naar andere bronnen kijken en die naast de feiten leggen zoals verteld door de cliënten. Ik zal ook informatie bij defensie opvragen. Ik zal kijken naar de structuren en bevoegdheden van ISAF en OEF en de relatie tussen beiden. We moeten ook eens kijken of het zinvol is individuele militairen op hun handelen aan te spreken of dat ook de staat als geheel aangesproken moet worden.” Haar zaak 'in eerste aanleg' is in voorbereiding.
Twee klachten tegen Nederlands militair optreden binnen een week is een zeldzaamheid. Nog opmerkelijker is dat de betrokken advocaten geen contact hebben. Liesbeth Zegveld wil “geen commentaar” geven op haar collega’s. Advocaat Steijnen zoekt ook geen samenwerking. “Wij willen oorlogsmisstanden in juridische termen vertalen en er periodiek op blijven hameren, tot het Internationaal Strafhof. De sleutel tot succes ligt wellicht bij de concrete zaken van Zegveld.”

De foto heb ik genomen van een boordschutter in een helikopter boven Uruzgan in 2006 en is niet door Defensie gezien. De man heeft overigens niets met een mogelijke aanklacht uitstaande.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken