Weblog

Geweld Chora rechtmatig!?

dinsdag 01 juli 2008

Het Openbaar Ministerie in Arnhem vervolgt geen Nederlandse militairen voor de Slag bij Chora tussen 16 en 20 juni vorig jaar. U weet wel, om een aanval van Talibanstrijders op de districthoofdstad af te slaan, werden op grote schaal gevechtshelikopters, vliegtuigen en een pantserhouwitser ingezet. De slag was volgens onze excellentie Minister van Defensie Eimert van Middelkoop het grootste Nederlands militaire treffen sinds de Korea-oorlog. Het OM dat alle geweldaanwendingen door Nederlandse militairen onderzoekt, vond dat de beschietingen plaats hadden binnen de grenzen van het humanitair oorlogsrecht en de geldende geweldsinstructie. Ik vind dit heel vreemd. En ik zet enkele feiten nog eens op een rijtje:
1) Parlementslid Abdul Khalid die zitting heeft in de nationale Loya Jirga beweerde tegenover mij verschillende keren dat bij de bombardementen op zijn geboortedorp Qala-e-Ragh zo’n 80 onschuldige burgers om het leven kwamen. Dit dorp dat enkele kilometers van de districthoofdstad van Chora ligt, kwam in de nacht van 15 op 16 juni onder zwaar vuur zonder dat er Nederlandse troepen in de buurt waren. Bombardementen in de buurt van burgerdoelen mogen alleen als er direct gevaar dreigt, dus er sprake is van zelfverdediging.
2) De toenmalige regionale commandant van de Internationale Veiligheidsmacht Isaf generaal Dan K. McNeill noemde in zijn rapportage het zonder waarnemers bombarderen, zoals bij de Slag om Chora heeft plaatsgevonden, ‘in strijd met het oorlogsrecht’.
3) Veldwerkers van de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie AIHRC die na de slag onderzoek in Chora deden, spraken tegenover mij van schendingen van de Geneefse Conventie. Ook zeiden ze dat de geweldsaanwendingen buitenproportioneel waren.

Dan is het toch raar dat het Nederlands Openbaar Ministerie, dat een jaar onderzoek deed, meent dat het dossier ‘ten aanzien van de betrokken Nederlandse militairen geen verdenking van enig strafbaar feit’ oplevert!? Let op het: 'geen verdenking'.
Dacht van wel!

Zie verder oa de blog van 6 februari en 29 januari want niet iedereen gaat akkoord met deze beslissing. Al zeker niet de nabestaanden. En zeg nu zelf: Hoe zou u zich voelen als buitenlanders uit het Midden-Oosten uw huis zouden opblazen? .....Juist.... Dan begrijpt nu ook de woede van de inwoners van Qala-e-Ragh.

De foto komt uit Qala-e-Ragh. Waar dus niks gebeurd is volgens het OM.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken