Weblog

Na-oorlogsverzet

vrijdag 28 november 2008

Soms schaam ik me rot om een Nederlandse journalist te zijn. Gisteren bijvoorbeeld bij het kijken van Pauw & Witteman. NOS-verslaggever Peter ter Velde presenteerde zijn boek ‘Kabul & Kamp Holland’ over zijn wetenswaardigheden als oorlogsverslaggever in het woeste Afghanistan.

Voordat ik mijn revolvers trek, eerst een vriendelijk woord over Peter: Hij is een aardige man. We hebben ons ontmoet en gaven elkaar de hand.

Maar Peter is geen goede journalist. Nu vind ik ‘embedded-journalisten’ sowieso geen knip voor de neus waard maar Peter gaat wel erg ver in het pleasen van zijn gastheer, het Nederlandse ministerie van Defensie. Zo vertelde Peter dat hij Nederlandse militairen sprak direct na een gevecht in de buurt van Deh Rawod. Die zaten vol adrenaline en meldden dat ze zwaar hadden lopen schieten en dat er doden waren gevallen. Hij zond de beelden niet uit. Hij filmde ze opnieuw twee dagen later. Toen waren de jongens stukken rustiger. Inhoudelijk was het net zo sterk, volgens hem. Ik geloof dat niet. Het is ook erg onjournalistiek. Politici en andere hooligans geef je ook geen twee dagen respijt. Peter is gewoon op zijn vingers getikt. Of nog erger: hij was bang dat hij op zijn vingers getikt zou worden.
Kwalijk is dat hij rond die tijd regelrecht zaken verzweeg. In zijn boek ‘onthult’ hij dat de Nederlandse militairen deelnamen aan Operation Enduring Freedom. Nu wil ik niet ingaan of dat wel-of-niet het geval was. Waar ik me kwaad om maak, is dat hij er nu pas mee komt. Hij werkt toch voor een dagelijkse nieuwsdienst. Mocht hij dat toen als ‘embed’ niet vertellen? Maar die censuurmaatregel geldt toch om te voorkomen dat je de Nederlandse troepen in gevaar brengt? Daarvan was geen sprake. En als hij dit al die tijd heeft verzwegen, wat verzwijgt hij dan nog meer? Heeft hij lijken gezien van burgers die hij niet mocht tonen aan de Nederlandse kijker? Verwoeste huizen? Misschien krijgen we dat in een volgend boek te lezen. Na de oorlog. Dan durft-ie vast.


Peter is Roomser dan de Paus. Hij denkt niet mee met, maar vóór het Nederlandse leger. Enkele dagen geleden maakte Eimert van Middelkoop bekend dat de Verenigde Staten mogelijk na 2010 de lead nation wordt in Uruzgan. Wat maakt Peter ervan: ´Defensie is bang dat de Verenigde Staten afbreekt wat de Nederlanders zo voorzichtig hebben opgebouwd.’
Even gecheckt bij Defensie zelf. ‘Wel nee, dat is nooit gezegd of gesuggereerd door de Minister.’
Conclusie: Peter is zoals veel NOS-verslaggevers geknipt voor een welbetaalde baan bij een Haags ministerie, afdeling woordvoering. Zijn optreden bij P&W zie ik als een sollicitatiegesprek.


PS Wat me bij P&W opviel was dat cameraman Eric Feijten het echte werk doet in Uruzgan. Dat is een vakman! Kunnen ze die er niet alleen op uitsturen?


Foto: Peter ter Velde gefotografeerd in Afghanistan. Ondanks dat zijn mond met een doek is afgedekt duidelijk herkenbaar aan de microfoon en zijn lasbril die hij altijd op reportage in Uruzgan draagt.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken