Weblog

Overpeinzingen op de Pinksterochtend

zondag 27 mei 2012

Klaas Carel Faber had mooi weer toen hij 72 jaar geleden zat opgesloten in Haarlem vanwege zijn nazi-sympathieën. De Duitsers vielen dat warme Pinksterweekeinde Nederland binnen en hij mocht met zijn NSB-vader een kleine week brommen in de Ripperda Kazerne omdat het leger bang was voor een aanval in de rug door een vijfde colonne. Daarna bromde 'Carel', zoals zijn roepnaam luidde, tussen mei 1945 en december 1952 in een cel voordat hij ontsnapte naar Duitsland. Daar wachtte nog een aantal jaren opsluiting in afwachting van een uitzetting of latere veroordeling naar Duits recht voor zijn oorlogsverleden, het medeplegen en medewerken aan zo'n 30 moorden. Is dat veel voor zijn daden? Ik vind van niet, zeker niet omdat hij geen spijt heeft betuigd. Afgelopen vrijdag zat ik bij de vice-president van het Landgericht Ingolstadt aan tafel. Binnen twee weken zou duidelijkheid komen over het Nederlandse verzoek middels een Europees Aanhoudingsbevel tot levenslange strafuitvoering in een Duitse cel. Na een halve eeuw gebakkelei zag het er positief uit. Er zou hoger beroep kunnen komen maar voor december was dat wel rond. Twee etages hoger sprak ik met de hoofdofficier van justitie. Bij het Ministerie van Justitie in München was bovendien een parallel moordonderzoek van start gegaan voor zijn aandeel bij de moord op Henk Gorter op 28 oktober 1944 in Westerbork. Een back up voor het geval er een kink in de kabel kwam. Klaas Carel Faber kon zich weer opmaken voor de cel na bijna zestig jaar vrijheid.

Deze ochtend vraag ik me af hoe lang hij de straf zou hebben volgehouden, iemand die zo hield van wandelen en gebakkopen als Carel? Een paar maanden, denk ik. Genoeg, want van mij mocht hij direct doodvallen op het moment dat de celdeur achter hem dichtklapte.

Toen ik gisterochtend onder een stralende Beierse hemel aanbelde bij zijn flat aan de Rossinistrasse deed zijn vrouw ditmaal niet angstvallig dat kleine kijkgaatje open maar de hele zwaar metalen deur. Ik kwam te laat, zei ze. Carel was overleden. Ik was er niet blij mee. Zo ontsnapt de gevreesde Gestapo-man opnieuw. Ditmaal niet via een kolenstortgat van de Bredase Koepelgevangenis maar via een urn. En de nabestaanden van zijn slachtoffers hebben andermaal het nakijken. De rechtsstaat bestaat blijkbaar niet als het aankomt op de bestraffing van oorlogsmisdadigers.

De foto nam ik enkele jaren geleden. Klaas Carel Faber en vrouw op weg naar de bakker.

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken