Weblog

'Stop Faber in de Cel', eist Tweede Kamer

vrijdag 03 december 2010

faber_klein

In een petitie vraagt de Tweede Kamer aan de Duitse Bondsdag om strafvoltrekking van de voortvluchtige SS'er Klaas-Carel Faber. 

'Klaas-Carel Faber was een mensenjager en vormde een onmisbare schakel in het uitvoeren van de naziterreur in ons land. Nabestaanden van zijn slachtoffers voelen nog dagelijks de pijn die deze man hen heeft aangedaan. Een verdriet verergert door het feit dat hij nimmer spijt heeft getoond van zijn gruweldaden én al 58 jaar als vrij man in Duitsland woont,' stelt de petitie.

 

Initiatiefnemer is SP-fractievoorzitter Emile Roemer. Hij deed mij de toezegging voor de petitie bij het programma Pauw & Witteman afgelopen week. 'Alle fractievoorzitters hebben getekend. Het is heel bijzonder dat de Tweede Kamer unaniem een oproep doet aan een ander parlement.' Voor het laatst werd in 2007 een kamerbrede brief gestuurd. Toen naar het Japanse parlement naar aanleiding van uitlatingen van leden dat er geen sprake was van gedwongen sexslavernij voor vrouwen door Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. 'Dat tekent de hoge uitzondering', meldt een kenner van de parlementaire geschiedenis. Kamervoorzitster Gerdi Verbeet stuurt het verzoek 'graag' door naar Berlijn.

Nabestaanden reageren verheugd door alle commotie. 'Hij slaapt vast en zeker niet meer zo lekker,' laat een kleinzoon van een van zijn slachtoffers weten.

 

Aanleiding voor de handtekeningenactie is het Europees Arrestatiebevel dat het Nederlands Openbaar Ministerie op 16 november 2010 heeft uitgevaardigd. Daarin wordt Duitsland de aanhouding en uitlevering gevraagd van de inmiddels 88-jarige Haarlemmer. 'In het Europees Arrestatiebevel staan naast persoonlijke gegevens ook de strafbare feiten waarvoor Faber tot onherroepelijke levenslange gevangenisstraf is veroordeeld. Zijn Duitse nationaliteit zal een belangrijk onderwerp van de procedure vormen,' aldus de woordvoerster van het Team Executie Strafvonnissen, dat voortvluchtige veroordeelden opspoort.

Faber verzet zich tegen de uitlevering met een beroep op de nazi-wet 'Erlass des Führers' uit 1943. Die geeft hem als oud-SS'er de Duitse nationaliteit en onze oosterburen leveren geen landgenoten uit. Een Duitse rechtbank sprak Faber in de jaren vijftig bovendien vrij van doodslag. Om die redenen leden drie eerdere pogingen tot uitlevering en het uitzitten van zijn straf in Duitsland schipbreuk. Maar een Europees arrestatiebevel is moeilijk te negeren voor de Beierse justitie die tot nu alleen nieuwe bewijzen van moord als reden zag om de zaak te heropenen. De huidige Duitse Bondsminister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger zit op dezelfde lijn als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven die Fabers strafvoltrekking als speerpunt ziet. Het is de eerste maal dat middels een Europees Arrestatiebevel de uitlevering van een oorlogsmisdadiger wordt gevraagd.

Klaas-Carel Faber was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen SS, lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert en vanaf augustus 1944 wachtmeester bij de beruchte Sicherheitspolizei SIPO en Sicherheitsdienst SD in Groningen. Hij begeleidde verzetsmensen naar hun executie en voerde samen met zijn broer Piet ook zelfstandig illegale doodvonnissen uit, zoals op verzetsvrouw Esmée van Eeghen. Veder nam hij deel aan razzia's en martelde hij gevangenen in het Duitse hoofdkwartier, het Scholtenhuis, op de Grote Markt in Groningen.

In 1947 werd Faber voor het medeplegen van 22 moorden ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang. Maar al in 1952 ontsnapte hij uit de Koepelgevangenis en vluchtte naar Duitsland. Hij woont in het Beierse Ingolstadt en heeft nooit berouw getoond. Inmiddels staat Faber op nummer 3 van de meest gezochte oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog van het Simon Wiesenthal Centrum.

In Israël wordt de Nederlandse stap bejubeld, omdat veel van Fabers slachtoffers logistieke steun verzorgden bij het onderduiken van joden, zegt David Schonberg, vertegenwoordiger van 150 Israëlische advocaten die de arrestatie van Faber bepleiten: 'We zijn het verplicht aan de slachtoffers.'

Meer over Faber Lever Nedernazi uit, zegt Kamer in De Pers, het artikel Arrestatiebevel tegen Nedernazi. De hele levensloop van Faber kunt u hier De allerlaatste Nedernazi nalezen.  Nabestaanden plaatsten een Open brief aan de Tweede Kamer in De Pers van 23 april 2008.

De foto's nam ik van Faber in 2007 en van zijn flat in Ingolstadt in 2009.

 

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken