Weblog

WikiLeaks lekt niet over Nederland

donderdag 28 oktober 2010

Tussen de bijna 400.000 geheime Amerikaanse rapporten over de oorlog in Irak vind je met moeite iets over het Nederlands optreden. Het is vooral de zelfcensuur van klokkenluidersite Wikileaks zelf die nieuwe inzichten over het Nederlandse optreden in de Irak-oorlog onmogelijk maakt. Plaatsnamen en nationaliteiten uit de gelekte Amerikaanse rapporten, die afgelopen weekeinde publiek domein werden, heeft initiatiefnemer Julian Assange weggelaten, na eerdere verwijten militaire geheimen te verklappen. Vooropgesteld, ik ben erg voor openbaarheid en de documenten bevestigen mishandelingen en het doden van burgers bij checkpoints, maar wie de naam 'al Muthanna' intikt, de zuidelijke Iraakse provincie waar Nederlandse militairen tussen augustus 2003 en maart 2005 waren gelegerd, krijgt 'geen resultaat'. Zoektermen als 'Dutch' of 'As Samawah' (de provinciehoofdstad) geven evenmin uitslag. Alleen op datum valt tussen de 391.382 'geheime' rapporten informatie op te duiken. Wat je dan leest is nauwelijks de moeite waard. De hinderlaag waarin de Nederlandse marechaussee wachtmeester Jeroen Severs omkwam in de nacht van 14 op 15 augustus 2004 in de stad Ar Rumaythah wordt samengevat in enkele zinnen vol afkortingen en weglatingen.

'2345D, AN ___ BG ___ CAME UNDER HEAVY SAF ATTK WHILST MOVING THROUGH AR ___. INITIAL BDA WAS 1X ___ KIA/ 2X ___ WIA...' KIA staat voor Killed in Action, WIA, Wounded in Action, QRF voor Quick Reaction Force en SAF voor Small Arms Fire. En daarmee moeten we het doen in wat Wikileaks zelf omschrijft als 'het grootste lek van geheime militaire rapporten in de geschiedenis.' De echte achtergronden van Severs' dood: miscommunicatie en het niet naleven van procedures, lees je er niet in terug.

Schietincidenten waarbij Nederlandse militairen zelf de trekker overhaalden, leveren evenmin nieuws op. De dood van Ali Abdul-Addim (vermoedelijk 15) en Mustafa Newaf (27) op 19 augustus 2004 net buiten As Samawah, staat foutief geïnterpreteerd als zelfverdediging: 'AN ___ WAS ATTK BY SAF BY UNKNOWN AIF IN A LOCAL VEHICLE...' In de auto van het tweetal zijn echter nooit wapens of kruitsporen gevonden. De Wikileaks-rapporten zijn ook niet compleet. Tijdens hun 20 maanden lange verblijf schoten de Nederlanders met zekerheid zes burgers dood. Maar het schietincident waarbij Azhar Sabah Jaloud (29) op 21 april 2004 omkwam, wordt niet vermeld.

Gevraagd naar commentaar, betreurt het ministerie van Defensie in Den Haag als er informatie naar buiten komt die gevaar kan opleveren voor Nederlandse militairen. Maar de nieuwe Wikileaks-rapporten over Irak hebben minder impact dan die over Afghanistan in juli, stelt een woordvoerder. Daarin werden wel veel namen genoemd, ditmaal niet. 'Het is inderdaad nu veel stiller.'

Het artikel staat in De Pers. Wie meer wil lezen over wat WikiLeaks niet heeft, verwijs ik naar eerder blogs op mijn website. Tik bovenstaande zoektermen in en je vindt de informatie. En dan heet het geen 'lek' maar gewoon 'onafhankelijke journalistiek'.

De foto nam ik van de vader van Jaloud in 2004.

Labels: Irak 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken