Weblog

Jokkende Johan

zondag 28 november 2010

  

Als Heraut van het Vrije Woord ben ik verplicht terug te komen op het belemmeren van de persvrijheid door de Brusselse politie. In het weekblad Brussel Deze Week verscheen een prima artikel 'Niet in Bagdad, wel in Brussel' over mijn wedervaren met de Brusselse politie rond het Noordstation, bij het maken van een reportage over asielzoekers. In het weerwoord pikt politievoorlichter Johan Verleije het niet dat ik hem 'een leugenaar' noem. Welnu, hij spreekt zichzelf in deze zaak dermate tegen dat je daaruit de conclusie mag trekken dat hij een loopje neemt met de waarheid. Een doodzonde voor een politievoorlichter waarop alleen ontheffing van al zijn taken kan volgen. 

Zo citeert het persbureau Belga deze Verleije zondag 7 november met de volgende quote over mij: "Hij probeerde een groep van 30 à 40 mensen op te ruien om te blijven". In BDW trekt Verleije schielijk zijn woorden terug met 'opruien is misschien wat overdreven.' Belga citeerde op 7 november dezelfde standvastige Verleije met: "Karskens maakte het optreden van de politie zeer moeilijk toen ze wilden sluiten.' In BDW zijn de harde beweringen gekrompen tot 'naar wat ik gehoord heb' en heeft hij het plots niet over 'opruien' maar over 'inmenging'.

Er schuilt nog een andere vreemde gedachtekronkel van politievoorlichter Verleije in de zin: 'Hij probeerde een groep van 30 à 40 mensen op te ruien om te blijven.' Na een uur 's nachts waren er nauwelijks burgers die rondliepen in het station, Iedereen sliep. En die zou ik volgens hem opruien 'om te blijven'? Wat is de zin daarvan? De asielzoekers mochten toch blijven slapen, dat beweert Verleije zelf. En dan nu de genadeslag: welk werk van de politie heb ik 'bemoeilijkt'? De politie inclusief honden bevond zich binnen. Ik bevond me op het moment van de arrestatie al minutenlang buiten, want ik had op verzoek van de politie het gebouw verlaten. Net nadat ik een foto had genomen van twee agenten die een half slapend mens aan zijn schouders door de uitgang sleepte, stapte een politiefunctionaris naar mij toe en zei dat fotograferen van agenten verboden is. Dat is onzin, liet ik hem weten. Daarop werd ik gearresteerd, wegens verstoren van de openbare orde. Het bleek een pretext om de foto op het bureau te wissen, want mijn camera werd direct afgenomen.

Meer feiten plaatsen het optreden van de Brusselse politie in een bedenkelijk daglicht. Waarom is er geen proces-verbaal tegen mij opgemaakt? Ordeverstoring is immers een zware overtreding. Waarom heeft de politie het wissen van de bewakingsbeelden -die immers haar gelijk zouden aantonen- niet verhinderd? De vraag stellen is hem beantwoorden. De Brusselse politie vormt met deze houding een gevaar voor de rechtsstaat en bedreigt de persvrijheid. HH Politici in het Brussels, Belgisch, Vlaams, Waals en Europees Parlement laat u horen, wie zwijgt stemt toe.

Opdat u zelf de vergelijking kunt maken volgen hier de links.

Brussel Deze Week met een interview Niet in Bagdad, wel in Brussel met mij, het wederwoord van Johan Verleije en het Belga-artikel Nederlands journalist verstoort openbare orde (sic) zoals geplaatst door De Morgen. Overigens was persbureau Belga, en haar Nederlandse zuster het ANP, niet zo professioneel om mij op die bewuste zondag om weerwoord te vragen. Of waren ze gewoon te bang of te lui? Embedded-journalistiek steekt toch ook niet bij dit soort binnenlandse onderwerpen al de kop op? Corrigeer uw fouten, heren!

De foto nam ik in het Noordstation, de slapers moeten nu een etage lager overnachten. 

Labels: Europa 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken