Weblog

Als De Politie Liegt

dinsdag 09 november 2010

  

In de hoofdstad van Europa ben je niet veilig als journalist. De politie arresteert, wist foto's en liegt. Dat ondervond ik zondagochtend. Voor dagblad De Standaard schreef ik over de gang van zaken onderstaand opiniestuk. ARNOLD KARSKENS zat uren in een Brusselse cel, niet voor ordeverstoring, maar omdat hij een foto wilde maken. 'Als de politie over zoiets al liegt, wat moeten we dan nog geloven?'

Ik maak een artikel voor de Nederlandse krant De Pers over het probleem van asielzoekers in België: de explosieve groei van het aantal asielzoekers, het gebrek aan plaats, hun verblijf in hotels, de compensatie van 500 euro per dag als ze niet worden opgevangen. Ik heb veel asielzoekers gesproken, ze vertelden me dat ze ook vaak in het Noordstation in Brussel slapen. Omdat ik als journalist alles wil checken, ben ik zaterdagnacht naar het Noordstation getrokken. Tegen 1 uur was ik daar. Tal van roma lagen daar te slapen, er liepen een bewaker en politiemannen met een hond. Ik heb met hen gesproken, ze verwezen me naar de commissaris.

Daarop werd ik benaderd door twee agenten in burger. Ze wilden weten wie ik was, wat ik daar deed en wilden mijn perskaart zien. Die heb ik ook getoond. 'Maar u moet toch weg', zeiden ze, 'net als iedereen.' Ik ben dan ook weggegaan, maar ik ben door de glazen deuren van het station blijven kijken naar wat er binnen gebeurde.

Naar buiten gesleurd

Eerder was me al verteld dat gezinnen met kinderen in het station mochten blijven slapen. Alleenstaanden niet. Ik zag hoe een man door twee politieagenten aan zijn kraag naar buiten werd gesleurd. Ik had een kleine camera bij me, en heb daar een foto van gemaakt. Daarop kwamen de twee agenten in burger samen met de commissaris naar mij toe. 'In België mogen geen foto's worden gemaakt van politieagenten', zei hij. 'Onzin', reageerde ik, 'dit is openbaar terrein en dan mag dat wel, volgens Europees recht.'

Ik ben dan opgepakt voor verstoring van de openbare orde en naar het politiebureau van Sint-Joost-ten-Node gebracht. Na drie uur in de cel mocht ik gaan. De aanklacht 'verstoring van de openbare orde' heb ik niet getekend. Ik moest wel een verklaring ondertekenen dat ik al mijn bezittingen had teruggekregen. Toen ik nakeek of de opname nog op mijn fototoestel stond, bleek dat ze die gewist hadden. Daar heb ik dus protest tegen aangetekend en dan ben ik naar huis gegaan.

De volgende dag moest ik in Amsterdam zijn. Het Nederlandse persbureau ANP kwam er via Twitter achter dat ik een paar uur in een Belgische cel had doorgebracht. ANP belde de Belgische politiewoordvoerder. Die meldde doodleuk aan ANP dat ik een groep van 30 tot 40 asielzoekers in het station had opgeruid om te blijven. Dat is een pure leugen. Ik ben gewoon buiten op straat gearresteerd en ik heb die asielzoekers, die daar lagen te slapen, niet eens gesproken. Als ik die mensen echt had opgehitst, hadden ze me in de gevangenis moeten opsluiten.

Het Noordstation hangt vol bewakingscamera's. Ik daag de politici uit om die beelden op te vragen. Daarop zal te zien zijn dat die politiewoordvoerder liegt. Die man zou ontslagen moeten worden, net als die commissaris. Liegende politiefunctionarissen zijn de doodsteek voor de rechtsstaat. Het was op zich al een beschamend optreden van de politie om mij te arresteren en die foto te wissen, maar er ook nog over liegen gaat toch helemaal te ver. Ik weet uit ervaring dat veel Brusselse agenten daar trouwens hetzelfde over denken. Ze zijn niet allemaal zo.

Liegende politie vormt een groot gevaar. Als de politiewoordvoerder en een commissaris over zoiets onbenulligs al liegen, wat moeten we dan nog geloven van andere uitspraken? Over eventuele gevaren voor terroristische aanslagen, gevallen van corruptie. Het hoofd van de politie, de burgemeester, het parlement, mogen leugens van ambtenaren en het belemmeren van de vrije nieuwsgaring nooit accepteren. Tenzij we willen concurreren met landen als Birma, Cuba en Wit-Rusland.

De link: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=733203H0

Inmiddels hebben Kamerleden Tofik Dibi en Bruno Braakhuis vragen gesteld aan Buitenlandse Zaken:

GroenLinks wil Europabrede bescherming van de vrije nieuwsgaring

Gisteren is de Nederlandse journalist Arnold Karskens van dagblad De Pers opgepakt door de Brusselse politie toen hij foto's maakte van een ontruimingsactie van treinstation. Onder het mom van opruiing en verstoring van de openbare orde moest Karskens niet alleen mee naar het bureau, maar ook nog eens zijn fotomateriaal wissen. Volgens GroenLinks is het een inbreuk op de vrije nieuwsgaring en moet dit beter beschermd worden.

 GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi (woordvoerder Justitie) stelt vandaag samen met GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis (woordvoerder Europese Zaken) schriftelijke vragen aan staatssecretaris Knapen en minister Rosenthal over de kwestie.

Volgens Dibi moet Karskens kennis kunnen nemen van maatschappelijk relevante kwesties en daarover kunnen berichten. "Als journalist moet je ongehinderd kunnen publiceren over wat mensen raakt. Zodra autoriteiten je dwingen om foto's te wissen, dan ligt censuur op de loer." Dibi wil weten of de staatssecretaris Europese Zaken en de minister van Buitenlandse Zaken de Belgische autoriteiten over de kwestie zal aanspreken.

GroenLinks vraagt bovendien de staatssecretaris voor Europese Zaken zijn Belgische ambtsgenoot te vragen om zich in te zetten voor vrije nieuwsgaring. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft recent het journalistieke recht op bronbescherming erkent. Volgens Braakhuis zou het goed zijn als het recht op vrije nieuwsgaring Europeesrechtelijk preciezer verankerd wordt. "Voor iedereen in de Europese Unie moet duidelijk zijn dat de journalistiek van wezenlijke betekenis is voor het functioneren van de nationale én de Europese democratische rechtstaat", aldus Braakhuis.

Schriftelijke vragen van de leden Dibi en Braakhuis (beiden GroenLinks) aan de staatssecretaris voor Europese Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie over de arrestatie van journalist Arnold Karskens

  1. Kent u het bericht 'België heeft liever geen pottenkijkers bij aanpak asielzoekers'[1]. dat oorlogsjournalist Arnold Karskens op station Brussel Noord is gearresteerd vanwege het fotograferen van een politieactie tegen asielzoekers en illegalen?
  2. Klopt het dat journalist Karskens is opgepakt nadat hij foto's maakte van het wegslepen van een man door twee Belgische politieagenten wegens verstoring van de openbare orde en opruiing, maar dat deze aanklacht inmiddels is ingetrokken?
  3. Bent u het met ons eens dat deze politiële ingreep jegens journalist Karskens een inbreuk is op de vrije nieuwsgaring?
  4. Bent u bereid om de Belgische autoriteiten hierop aan te spreken en in de Europese Unie het initiatief te nemen, waarbij niet alleen de bescherming van journalistieke bronnen, maar juist ook de vrije nieuwsgaring wordt beschermd? 

  'België heeft liever geen pottenkijkers bij aanpak asielzoekers', De Pers 8 november 2010.

Bovenstaande efoto maakte ik op het station van Brussel-Noord, slapende asielzoekers om 1 uur 's nachts. Meer info kunt u terugvinden op het internet.

 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken