Weblog

Tikkende Tijdbom India

donderdag 11 maart 2010

  

Interne conflicten bedreigen het voortbestaan van de economische supermacht India, waarschuwen onderzoekers zowel als ministers. Voor dagblad De Pers bezocht ik afgelopen weken het land met de meeste conflicten ter wereld. U begrijpt voor mij als oorlogsverslaggever een ware snoepwinkel... Het woelige Oost-India, met name de deelstaten Assam en Manipur, alleen al telt tientallen gewapende groepen die zich actief verzetten tegen de regering in hoofdstad New Delhi. Hun motieven zijn niet altijd duidelijk en soms lijkt er sprake van criminelen die plunderen onder een politieke vlag, maar de eis mee te mogen snoepen van de economische voorspoed of de wens voor onafhankelijkheid klinkt overal door op het immense subcontinent dat 80 maal groter is dan Nederland.

Terwijl India samen met China tot de meest krachtige opkomende economieën ter wereld wordt gerekend, breekt premier Manmohan Singh zijn hoofd over de maoïsten, die hij 'de grootste interne bedreiging ooit' noemde. De aanhangers van de Communistische partij van India zijn in tweederde van de 28 deelstaten actief maar het prominentst aanwezig in de 'rode corridor', die dwars door de deelstaten Bihar, Chhattisgarh en Andhra Pradesh loopt. Dat is hartje India. Minister van Binnenlandse Zaken Gopal Krishna Pillai voedde vorig week de angst onder de 1.1 miljard inwoners van India toen hij zei dat de maoïsten 'tegen 2050 de macht willen grijpen'. De invloed van de circa 15.000 linkse rebellen groeit sterk onder de straatarme adivasi-stammen, de oorspronkelijke bewoners van India die door de zoektocht naar delfstoffen van hun land worden verdreven. Twee weken geleden doodde de groep 24 para-militairen in West-Bengalen.

Ik sprak dr. Nandini Sundar, professor sociologie aan de Delhi School voor Economie. Zij schat dat sinds de opstand zes jaar geleden begon inmiddels tussen de duizend en vijfduizend doden zijn gevallen. 'Niemand telt het aantal in de vaak ondoordringbare gebieden en de regering meldt alleen de mensen gedood door de maoïsten.' Zelf vindt ze de linkse opstand niet de grootste bedreiging voor de stabiliteit het land: 'Dat zijn de Pakistaanse en hindoe extremisten die aanslagen plegen.' Zo stierven in november 2008 zo'n 155 mensen bij aanvallen van Pakistaanse terroristen in de havenstad Mumbai. Rellen tussen Hindoe's die 80% van de bevolking uitmaken, tegen moslims, die 13 procent vertegenwoordigen, zijn aan de orde van de dag. De professor: 'In sommige delen van India is er sprake van een heuse burgeroorlog.'

Ook Ravi Nair, directeur van het Zuid-Aziatische Mensenrechtendocumentatiecentrum in New Delhi klinkt weinig optimistisch. Geen land ter wereld kent zoveel conflicten als India en oplossingen liggen niet binnen handbereik, meent hij in zijn met boeken en computers volgeladen kantoortje. Hij pleit voor een democratische dialoog van beide zijden, regering en de tientallen opstandelingengroepen. 'Maar ik zie het nog niet gebeuren. Eerder demoniseren ze elkaar.' De staat India waant zich door de economische groei die vorig jaar ondanks de wereldwijde recessie zes procent steeg, onaantastbaar. 'De tijd is aan haar zijde, denkt ze.'

Volgens Akum Longcharti, politicoloog in conflict studies, en zelf behorend tot de minderheidsgroep Naga's die sinds 1947 vecht voor onafhankelijkheid ontbreekt de wens om conflicten op te lossen. 'India wil de onvrede beheersbaar houden. Tot nu toe is voor geen enkele vete een oplossing gevonden.' Ook niet voor de noordelijke deelstaat Kashmir waar het overgrote deel van de bevolking zich bezet voelt door India. 'Het resultaat is dat de spanning zich opbouwt en de staat op een dag in brokken uiteenvalt,' waarschuwt hij.

Het overzichtsartikel Tikkende Tijdbom kunt u nalezen in De Pers. Komende week volgen in deze krant enkele prachtreportages.

De foto nam ik in New Delhi, een familie verplaatst zich per scooter tijdens het spitsuur. Tien jaar geleden zouden ze de fiets hebben genomen, of gewoon hebben gelopen. De welvaart neemt voor velen, maar niet allen, toe. Zie daar de kiem van de problemen.

Labels: Azië 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken