Weblog

De Implosie van Afghanistan

zondag 31 juli 2011

 

Na een reeks aanslagen trilt de grond onder de regering van Hamid Karzai. De opstandelingen denderen haar richting op. Ooit snoefde haar trouwe volgeling ,oud-gouverneur Jan Mohammed Khan in zijn burcht aan de rand van Tarin Kowt, hoe diens verschijning alleen al de streng-gelovige talibanstrijders in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan op de vlucht joeg. De warlord rechtte dan zijn rug en klopte hard op zijn borst: 'Ze waren bang voor mij'. Maar dat was vroeger. De laatste jaren is er sprake van een groeiende efficiëntie bij de opstandelingen. Planning, afwachten en vooral infiltratie blijken de moderne strijdmethoden. En met succes. Donderdag vielen bij een gecoördineerde actie op een politiebureau en de compound van de gouverneur in Uruzgan minstens negentien doden.

Met deze zoveelste aanslag dreigt een implosie van de Afghaanse politieke structuur. Een dag eerder, woensdag stierf ook al Ghulam Haidar Hamid, burgemeester van Kandahar, de op een na grootste stad van het land. De fundamentalisten, die Afghanistan willen teruggooien naar de islamitische middeleeuwen, gesteund door lokale criminelen, stammentwisten en buitenlandse inlichtingendiensten zoals de Pakistaanse, richten zich met toenemend succes op de medestanders van de regering van president Hamid Karzai. In de noordelijke provincie Kunduz, waar Nederlanders politietraining geven, kwamen in ruim een half jaar de gouverneur en de hoogste politiechef bij precisieaanslagen om. Alleen al de laatste weken werden vier steunpilaren in Zuid-Afghanistan omgebracht, onder wie de halfbroer van de president Ahmed Wali Karzai.

De veranderde strategie is een reactie op het komend vertrek van de circa 150.000 buitenlandse militairen. Nederland (25 doden) gaf er vorig jaar de brui aan in Uruzgan. Begin deze maand kwam een einde aan de Canadese vechtmissie (157 doden). Enkele weken geleden begon de terugtrekking van de Amerikaanse militairen (1.680 doden) die eind 2014 moet zijn voltooid. De kosten voor de oorlogen in Irak en Afghanistan worden ondragelijk. Volgens de Nederlandse marco-econome Heleen is al zo'n duizend miljard dollar verkwanseld. Dat is bijna zeven procent van de totale staatschuld op dit moment.

Dat de 44 landen die de Internationale Veiligheids- en Assistentiemacht ISAF uitmaken hun kaarten hebben gezet op de nieuwe Afghaanse machthebbers is de taliban niet ontgaan. Uit alle macht proberen ze die in stukken te hakken, zodat er geen alternatief overblijft dan de taliban zelf om het land te besturen. Inmiddels houden ze de druk hoog op het slagveld en wisten ze hun werkterrein uit te breiden tot 33 van de 34 provincies. De Taliban slaat toe waar en wanneer ze willen. Vandaag vonden in Lashkar Gah zeker elf mensen de dood nadat een zelfmoordenaar een bom tot ontploffing bracht pal voor het politiebureau in deze zuidelijke provinciehoofdstad die deze maand door de Britten aan de Afghaanse veiligheidstroepen was overgedragen. De slagkracht ligt niet langer bij een stormloop onder het luid roepen van 'Alahu Akbar' - God is groot' - met slecht afgestelde AK-47 machinepistolen op vijandige stellingen. Liever plaatsen ze geniepige bermbommen. Ruim de helft van alle omgekomen buitenlandse militairen kwam om door dit soort sluipmoordenaars. Onder de burgerbevolking steeg het  aantal slachtoffers met 15 procent tot een recordhoogte van bijna 1.500 het afgelopen half jaar. Althans volgens de United Nations Assistance Mission in Afghanistan, een in mijn ogen niet altijd juiste bron omdat veel slachtoffers in veraf gelegen gebieden niet worden meegerekend. (zie een eerder blog: wie doodt wie in Afghanistan uit 2010) Wel is duidelijk dat de bevolking een steeds grotere afkeer krijgt van de oorlog en die op wat voor manier dan ook wil doen laten stoppen. Al is het de macht teruggeven aan de Taliban die in 2001 werd verdreven.

Oud-gouverneur van Uruzgan Jan Mohammed Khan verhuisde na mislukte aanslagen op zijn leven naar Kaboel pal naast de belangrijkste ministeries. Hier voelde hij zich veilig, zei hij vorig jaar in een interview met mij. Maar ook hij stierf twee weken geleden nadat mannen simpelweg zijn ontvangstruimte waren binnengestapt en het vuur openden. Geen plek lijkt meer veilig.

Het artikel Taliban slaat terug stond in De Pers. De foto komt uit het district Deh Rawod en ik sta voor een door de Amerikanen opgeblazen huis waarmee ik wil zeggen dat het geweld van alle kanten komt.

 

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken