Weblog

Vik Franke Liegt & Zwijgt

zondag 29 mei 2011

 

Cineast Vik Franke is zolang embedded geweest in Afghanistan dan hij niet alleen meeschiet met militairen maar ook de waarheid liquideert. Wat wil namelijk het geval. Het blad Humo plaatste een paar weken geleden een interview met hem over filmen van special forces. Hoewel ik in België woon lees ik Humo nooit, evenmin mijn vrienden. Dus via een website kwam ik er eergisteren pas achter dat Franke zei dat Nederlandse commando's mij haten.  Dat zal best -al merk ik er in de praktijk niks van. Wel schrijf ik over excessen, het doodschieten van ongewapende burgers door Nederlandse militairen in Irak en Afghanistan. En dat vinden ze vast niet leuk. Want het beeld moet zijn dat we daar zijn om mensen te helpen en achter terroristen aanzitten, zoals toentertijd in Nederlands-Indië. 

Franke mag onaardige dingen over mij zeggen. Op mijn beurt vertel ik dat ik zijn manier van werken, monddood gemaakt door vrijwillige censuur, een aanfluiting is. De media dienen instanties als het leger te controleren, niet andersom. Maar ditmaal gaat Franke verder. Om zijn gelijk te halen gaat hij grofweg liegen. Want in een reportage van Zembla kijkend in de camera zou ik hebben gezegd: 'Ik zit nu vér buiten Tarin Kowt, de kogels vliegen me hier om de oren.' Terwijl ik uitsluitend in de Afghaanse provinciehoofdstad zou hebben verbleven. De betreffende journalist van Humo was of ook embedded of gewoon te lui om de uitspraak te controleren want hij vraagt Franke niet van: 'Dat riekt naar karaktermoord. Moét je dat zeggen van Defensie? Toon mij het bewijs!'

En dat vraag ik Franke ook: 'Kom op met die quote, leugenaar.' Maar ik kan lang wachten. Hij erkent overigens dat hij de uitspraak heeft gedaan, want als eerste heb ik uiteraard hem gebeld. 'Ik weet wat ik heb gezien', liet hij weten. Hij zou het 'dubbelchecken.'  Terwijl hij per sms stoer het bericht zond: 'fouten geef ik direct toe.' En toen werd het stil. Doodstil. Die quote bestaat namelijk niet. Controleer zelf in Uruzgan ongecensureerd uit 2006. Dat ik niet buiten Tarin Kowt kwam wordt daarin gelogenstraft. Ik reed er over de weg van Kandahar naar toe!  Ook zijn er beelden van doodsbange agenten elders buiten TK.

Sommige volgers op Twitter suggereren mij om de zaak te laten rusten. Maar dat was ik niet van plan. Het zijn lieden als Vik Franke die bloedige feiten over de oorlog in Afghanistan verhullen en de waarheid met dit soort uitspraken onderuit proberen te halen in ruil voor gratis reizen, gratis eten en gratis lokaal transport. In dit geval mede-gefaciliteerd door Humo. Mijn stelling is: Wanneer je je als mediaman of -vrouw serieus wil nemen, dan mag je niet zwijgen over de honderden burgerdoden door beschietingen en bombardementen die -let wel- uit onze naam vallen. Toen niet en nu ook niet. Zelfs negeren is toegeven aan onrecht.

De foto nam ik van Vik Franke in Uruzgan. Hij droeg een militair uniform. Een paar dagen later zou hij zelfs een geweer hebben gepakt om mee te schieten.

 

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken