Weblog

De Agent van een Half Miljoen

maandag 31 januari 2011

We gaan agenten trainen in Noord-Afghanistan. Maar is er al een goede rekensom gemaakt? Nederland leidt bij de voorgenomen driejarige missie (medio 2011-medio 2014) zo'n duizend Afghanen op voor politieagent. Het oorspronkelijk aantal lag rond de drieduizend man. Maar door de GroenLinks en D66 geëiste cursusverlenging (naar 18 weken) en ruimtegebrek bij het politie trainingscentrum in Kunduz (120 mannen maximaal per cursus) is dat streefgetal niet langer haalbaar. De kosten blijven echter gelijk. Die bedragen een kleine half miljard euro, inbegrepen beveiliging met 4 F16's met 120 man ondersteunend personeel, 270 militairen op de grond, de bouw van onderkomens, etc. Ruwweg komt dat neer op een half miljoen euro per rekruut voor een training van vier maanden. (En niet zoals ik abusievelijk bij P&W voorrekende 50.000 euro.) Dat komt neer op 5.500 euro per dag per persoon. Ter vergelijking: in Nederland kost een universiteitsstudent de overheid zo'n 6.000 euro per jaar! In Afghanistan kunnen voor de prijs van die duizend politieagenten met gemak 10.000 jonge vrouwen een hele academische opleiding volgen inclusief kost en inwoning. Het is maar waar je voor kiest als je spreekt over de ontwikkeling van een land. Daarbij zijn de  duizend politiemensen een druppel op een gloeiende plaat. De Verenigde Staten willen het aantal in Afghanistan, dat nu rond de 100.000 schommelt, binnen enkele jaren opschroeven naar zo'n 170.000. Door allerlei beperkingen opgelegd door de Tweede Kamer zijn 'onze' rekruten deels inzetbaar. Zo mogen ze geen offensieve taken verrichten. Even afgezien of ze zich aan de afspraak houden is het in mijn ogen immoreel om de agenten op een wachtpost te zetten met de strikte opdracht de Taliban niet aan te vallen. Je degradeert ze zo tot slachtvee.

 

Rest de vraag of de Nederlandse opleiders de rekruten van het Afghaanse Nationale Politie kwalijke gewoonten kunnen afleren? Wat is de kans op succes? Een paar voorbeelden:

Minder stelen

De waarschuwing: 'Pas op, dit is een politiestation', hoor je vaak. Autobezitters willen er niet stoppen. Bij klachten stap je niet binnen. Het anti-corruptieprogramma van Afghanistan verplicht het innen van verkeerboetes via de bank. Maar waarom word je agent als je geen steekpenningen mag aannemen? Om met Gordon Gekko te spreken: 'Greed is Good'.

Slagingspercentage? Prima oplosbaar als je vijf generaties de tijd hebt, zeg tegen het jaar 2200. 

Schandknapen

Ze heten de bacha bereesh, baardloze jongens. Veel politieposten hebben er wel een. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan de mascara, de sierraden en de zaadvragende ogen. In deze vrouwloze samenleving is het bezit van een goed ogende toyboy vaak een bron van onderlinge gevechten.

Slagingspercentage? Geen. Gun de Afghanen ook hun pleziertje.

Poepen waar u wenst

De honderden politieposten ontberen een ordentelijk toilet. Een gezondheidsprogramma 'how to shit in the woods' zou naast de schietlessen niet misstaan.

Slagingspercentage? Redelijk. Als je wijst op de gemakken van toiletpapier.

Drugsgebruik  

De lijfspreuk 'Smoke your own supply' doet zeker opgang voor de Afghaanse politieagent. Een goeie blow hash of schuif opium verlicht de verschrikkelijke leegheid van het bestaan op een verafgelegen politiepost. Het zware drugsgebruik is de  oorzaak van veel ongelukken met vuurwapens. 

Slagingspercentage? Nop. Vergeet het ontraden van verdovende middelen.

Voor de vijand werken

Pragmatisme is een tweede natuur van de Afghaan. Loyaliteit is voorbehouden aan je familie. Voor de rest ben je te huur. Door bijvoorbeeld even de andere kant opkijken als de Taliban voorbij snellen.

Slagingspercentage? Geen. Met de voorgenomen terugtrekking in 2014 gooien uw politieleerlingen het al tijdens de training op een akkoordje met militante islamieten, drugshandelaren en warlords.

 

Het verhaal Die pet past niet elke Afghaan staat in De Pers.  Verder wil ik u attenderen op de vraag of Kunduz echt veel veiliger is dan Uruzgan zoals CDS Peter van Uhm beweerd. En het Duivels dilemma over de strijd tussen de etnische bevolkingsgroepen van Kunduz. 

De foto's nam ik op het traningscentrum in Kunduz afgelopen maand.

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken