Weblog

Trainingsmisser in Afghanistan

donderdag 23 september 2010

 

Nederland overweegt het sturen een 'trainingsmissie' naar Afghanistan. Dat is sturen van een 'vechtmissie' onder een andere naam. David Petraeus, opperbevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan, heeft Nederland gevraagd om 'een substantieel deel' van de 2.000 politie- en militaire trainers die de NAVO denkt nodig te hebben. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, herhaalde dit verzoek.Precieze aantalen zijn niet genoemd. Mogelijk gaat het in eerste instantie om 50 trainers, met let-wel zo'n 500 'beschermers'. Het klinkt nobel: de Afghanen leren hoe de vijand te verslaan. De ervaring leert echter dat lesgeven niet zonder gevaar is. België heeft in de relatief rustige noordelijke provincie Kunduz sinds april 2009 twintig trainers (met slechts 49 'beschermers', maar dit ter zijde) . Rekruten onder Belgische leiding oefenen op het slagveld; het is alle hens aan dek nu de taliban aan kracht winnen. Dat er nog geen doden onder hen zijn gevallen is een wonder, want hoge militairen spreken van een keiharde 'open guerrillaoorlog'.

Maar zijn er wel buitenlandse trainers nodig? Afghanen zijn strijdlustig, in menig huis is een wapen voor handen. De mudjahedeen, die tussen 1979 en 1989 tegen de Russen vochten, hadden nimmer een militaire scholing genoten. Ze droegen geen uniform, maar hun traditionele salwar kameez en sandalen. Toch joegen ze de Russen weg, omdat ze gemotiveerd waren en zelfs het zwaarste offer wilden brengen: hun leven. Die overwinningsspirit kunnen Nederlandse trainers de aspirant-leden van het  Afghan National Army of Afghan National Police nooit bijbrengen. De motivatie om te vechten voor een corrupte regering gesteund door westerse, niet-islamitische landen is laag. De desertie is hoog, met meeneming van het gratis verschafte wapen.
Waarom zouden wij de trainers en de hun assisterende militairen dan slachtofferen? In september werd het record aantal gesneuvelde buitenlandse militairen van vorig jaar (521) al overtroffen. Van brede maatschappelijke steun is geen sprake, noch in Afghanistan noch in Nederland. Slechts één op de drie Nederlanders steunde onze aanwezigheid in Uruzgan, die ten koste van 24 Nederlandse levens eind juli afliep en de opstandelingen allerminst verzwakte.

Na de 'opbouwmissie' was er bij de oorlogspropagandisten behoefte aan een nieuwe verhullende slogan voor een strijd die zelfs door de meest gezaghebbende strategen als verloren wordt beschouwd: 'trainingsmissie'. We zijn gewaarschuwd.

De discussie blijven of vertrekken vandaag in De Pers. 

Dat na vertrek uit Uruzgan een nieuwe missie een kwestie van tijd was, voorspelde ik al in We blijven in Uruzgan.

Lees dat het werk van hulpverleners, ondanks buitenlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan, de laatste jaren niet veiliger is geworden. Een bedankje kan er niet meer van af. 

De foto nam ik in de provincie Kandahar in 2005. Brommernozems met cameraschuwe Nederlandse commando's op de achtergrond.  

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken