Weblog

Wie Doodt Wie in Afghanistan

woensdag 11 augustus 2010

   

Het aantal burgerdoden in Afghanistan is de eerste helft van 2010 met eenderde gestegen, melden de Verenigde Naties. Over de daders valt echter te discussiëren.

Onomstotelijk bevestigen de cijfers één hard feit dat ik al heel lang roep: de oorlog in Afghanistan verhevigt. Totaal stierven 1.271 burgers door oorlogshandelingen tussen 1 januari en 31 juni dit jaar. Een stijging van 31 procent tegen opzichte van dezelfde periode in 2009 aldus  de United Nation Assistance Mission in Afghanistan UNAMA gisteren in Kabul.

De overkoepelende organisatie van de Verenigde Naties in Afghanistan acht anti-regerings elementen verantwoordelijk voor driekwart (76 procent) van de civiele doden. Dat was de helft meer dan de eerste zes maanden van vorig jaar. Maar over de methode van registratie doet de organisatie geen mededeling, wat de betrouwbaarheid niet ten goede komt. Want wie doodde zes studenten rond de jaarwisseling in Uruzgan? Opstandelingen volgens de eerste berichten. 'Nee, door medestudenten,' volgens de aanklager Gulum Jan in Tarin Kowt tegenover mij afgelopen maand. De verwarring kwam door het pasthu woord voor studenten, dat is 'taliban', maar dat zijn iets anders dan de gewapende religieuze groepering die sinds 2001 de Afghaanse regering ten val wil brengen. Volgens berichten onthoofden de taliban in juni elf Hazara in het district Khas Uruzgan. Maar mogelijk was dat het gevolg van de eeuwendurende strijd tussen de bevolkingsgroepen Hazara en Pathanen, opperde dr. Abdul Ghafar, de lokale voorzitter van de mensenrechtencommissie AIHRC. Een vader zou de Hazara verdenken van medeplichtigheid aan de dood van zijn zoon. Voor de goede orde: de taliban doden burgers, ambtenaren, buitenlanders en iedereen die hun rigide zienswijze niet volgt.

Volgens de Verenigde Naties zijn de bermbommen in Afghanistan, die 64 procent van de doden en bijna 2000 gewonden veroorzaakten, door anti-regerings elementen gelegd. Maar in Uruzgan verjagen lokale bewoners op zo'n manier concurrenten bij de aanleg van wegen, doden regeringsvertegenwoordigers tegenstanders en beslechten stammen en families twisten over waterrechten en vrouwen. Om maar te zwijgen over criminele afrekeningen zoals tussen opiumhandelaren. En dat is meer dan de tien procent van de gewelddadige incidenten die de VN niet kan plaatsen.

De VN-organisatie die sinds 28 maart 2002 de Afghaanse overheid helpt bij de ontwikkeling acht de ruim 100.000 buitenlandse militairen samen met de Afghaanse regeringstroepen verantwoordelijk voor slechts 12 procent van de doden. Een vermindering van 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Zo zou het aantal doden door bombardementen met 64 procent zijn afgenomen. Maar de VN weet gewoon niet wat gebeurt tijdens militaire operaties. 'Specifieke informatie wordt niet altijd gedeeld,' verklaarde UNAMA-vertegenwoordiger in Uruzgan Dr. Sher Ahmad toen ik hem vorig jaar wat zaken voorlegde.

Vergeet ook niet dat de multinationale troepenmacht ISAF in Afghanistan is op uitnodiging en met goedkeuring van de Verenigde Naties UNSC-resolutie 1386. De animo voor diepgaande onderzoeken is misschien niet aanwezig.

Voor buitenlanders is iedere dode snel een talibanstrijder. De foto nam ik in juli van het graf in Chora van twee broers. Ze werden vorig jaar gedood door Amerikaanse helikopters. Volgens de familie stonden ze op een heuvel om een gsm-signaal om te vangen voor hun telefoon in de tijd dat Chora geen zendmast had. De Amerikanen dachten dat ze mijnen legden. Op een heuveltop heeft dat weinig zin, lijkt me. Enfin, de video-opnamen uit die helikopter zou ik best eens willen zien.

Zie ook Niet alleen Taliban doden burgers in De Pers.

 

 

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken