Weblog

Parlementair Onderzoek Uruzgan Gewenst!

dinsdag 27 juli 2010

 

Vier jaar Nederlandse militaire aanwezigheid in de Afghaanse provincie Uruzgan roept veel vragen op. Daarom roep ik op tot een parlementair onderzoek naar 'Missie Afghanistan 2006-2010'. Want zijn de 1,4 miljard euro kosten van de militaire missie wel verantwoord besteed? Wat is gebeurd met de honderd miljoen euro ontwikkelingsgelden die direct in de kleine provincie zijn gestopt? Was de prijs van 24 gesneuvelde Nederlandse militairen niet te hoog? En hadden de honderden Afghaanse burgerdoden, terwijl Nederland 'lead nation' was van Task Force Uruzgan, niet kunnen worden voorkomen? Vragen waarop de Nederlandse burger een eerlijk antwoord verdient. Wellicht kan de Nederlandse politiek er een les uit leren voor toekomstige militaire missies.

De Nederlandse aanpak in Uruzgan bestond uit de drie D's: Development-ontwikkeling, Defensie and Diplomatie. Wat kwam daar van terecht? Een voorbeeld: Voor de ontwikkeling van Uruzgan is in vier jaar zo'n honderd miljoen euro uitgetrokken. Daarvan was 7 miljoen euro bestemd aan het onderwijs. Onduidelijk is waar dat geld terecht is gekomen. De cijfers over het aantal scholen en leerlingen verschillen namelijk nogal. Provinciaal minister van Onderwijs in Uruzgan Malan Rahmtullah telt in Uruzgan 267 scholen, inclusief vier religieuze scholen. Zo liet hij me afgelopen maand weten.

Volgens Buitenlandse Zaken in Den Haag, die de officiële cijfers van het Afghaanse ministerie van Onderwijs hanteert, staan er 174 scholen in de provincie. 'Een verdubbeling sinds 2006'. Een verschil van 93 scholen dus. Of te wel ruim de helft. Ook bestaan er verschillen over het aantal leerlingen. Volgens cijfers vergaard in Uruzgan staan 75.050 leerlingen ingeschreven. Het Haagse ministerie spreekt van 'totaal 53.805 leerlingen'. Een verschil van 21.245 leerlingen. Of te wel ruim eenderde. Ook loopt het cijfer sterk uiteen over het aantal meisjes dat onderwijs volgt. Uruzgan meldt 9.000 meisjes. Volgens Den Haag is dat de helft, namelijk 4.611.

In de praktijk klinken de getallen nog dramatischer. Een ambtenaar in Chora meent dat 'vijftien procent' van alle kinderen momenteel onderwijs volgt in het district. 'Door onveiligheid, gebrek aan schoollokalen en leraren.' Uit een steekproef bleek dat van vijf bezochte scholen er twee niet veel verder waren gevorderd dan de fundamenten. Twee waren aan de buitenzijde afgebouwd maar de afwerking binnenin ontbrak. Een school functioneerde wel: de koranschool.  

Ook op het speerpunt 'diplomacy' -goed bestuur-  is de laatste vier jaar weinig bereikt. Het wegsluizen van Nederlandse ontwikkelingshulp, bestemd voor burgers, is door de vingers gezien, verzwegen en ontkend. In maart 2006 werd Abdul Hakim Munib gouverneur van Uruzgan. Parlementslid voor Uruzgan Mohammed noemde hem al snel 'een dief'. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders riep in mei 2007 echter: 'We hebben vertrouwen in gouverneur Munib.' Een paar maanden later vertrok de voormalige onderminister van het verdreven talibanregiem wegens corruptie. Op kosten van de Nederlandse belastingbetaler bouwde hij een fraaie villa in Kabul.

De volgende die het witte gouverneursgebouw in Tarin Kowt betrad was Asadullah Hamdam in september 2007. Hamdam vloog regelmatig naar Kabul met een goed gevulde tas die hij met alle geweld als handbagage meenam. Die zat namelijk vol met bankbiljetten, eigenlijk bestemd voor de salarissen van onderwijzend personeel en de aanleg van wegen. Vorig jaar oktober noemde Michel Rentenaar, civiel hoofd Provinciaal Reconstructie Team in Uruzgan, deze Hamdam 'de aangewezen leider van deze provincie. Ik heb het gevoel dat met hem samen kunnen werken.' Hamdam verdween in maart 2010 van het politieke toneel, en wacht nu elf aanklachten wegens, u mag het raden, corruptie.PRT-opvolger Jennes de Mol, noemt goed bestuur anno 2010 nog altijd 'de grootste uitdaging van het land.'

Vandaag besteedt De Pers zes pagina's aan de missie in Uruzgan. Onder andere over de veiligheid in de provincie zoals ik die aantrof: In Tarin Kowt moet je nog steeds oppassen. En: De talibanrebellen rammelen weer aan de stadspoort. En: Is Afghanistan nu iets verder dankzij Nederland.

Een hele rits kritische artikelen van mijn hand over de laatste vier jaar Uruzgan kunt u teruglezen op mijn blog.

De foto's nam ik in Chora bij mijn laatste reis: van boven naar beneden: Nederlandse militairen in Chora, een kapotte tractor bij het districtskantoor en vertwijfelende arbeiders in de bazar.

 

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken