Weblog

Een Moordvriend

maandag 19 juli 2010
matiullah

Een Afghaanse warlord met wie Nederlandse militairen zaken doen, wordt verdacht van het doden van tientallen gevangenen in juni. 
De slachting vond plaats in het district Shah Wali Kot in de provincie Kandahar. Onder de circa tachtig slachtoffers zouden zich 55 inwoners bevinden van de provincie Uruzgan. De beschuldiging komt uit de mond van Mohammed Daoud, de districtschef van Chora. Volgens Daoud, die nabestaanden in zijn huis nabij Tarin Kowt sprak, zouden manschappen van warlord Matiullah Khan ruim een maand geleden een groep mannen hebben verrast die verzameld waren in een shura, een vergadering. Na een vuurgevecht, waarbij vijf omkwamen, werden de resterende 75 mannen vastgebonden en vervolgens met messen gedood. ‘Als marteling werd eerst in schouders en benen gestoken. De lijken werden met chemicaliën bewerkt om ze onherkenbaar te maken.’ Een Navo-persbericht van 16 juni maakt melding van een ‘een vuistslag’ die Afghaanse veiligheidstroepen en Isaf-troepen aan de Taliban in die streek uitdeelden waarbij ‘meer dan 100 opstandelingen en hun leiders’ omkwamen. Een woordvoerster in Kabul vertelde desgevraagd dat de Isaf ‘niet op de hoogte is en niet betrokken was’ bij een slachting.

Nederland, dat zich opwerpt als verdediger van mensenrechten in Afghanistan, werkt sinds 2006 samen met Matiullah Khan, woonachtig in Tarin Kowt, en voormalig commandant van de Highway Police. Enige tijd was hij verantwoordelijk voor de bewaking van de aanleg van de weg tussen Tarin Kowt en Chora die met ontwikkelingsgeld wordt betaald. Zijn troepen zouden ook samen met Nederlandse militairen hebben deelgenomen aan schoonmaakoperaties in het district Deh Rawod in september 2007 waarbij een arrestant dood is teruggevonden.

Nu de Nederlandse missie in Uruzgan op 1 augustus eindigt, beschermen honderden van zijn manschappen met mobiele posten de route waarlangs de Nederlandse militaire goederen worden teruggehaald, zo bemerkte ik toen ik twee weken geleden zelf de reis ondernam tussen Kandahar en Tarin Kowt.

Commandant van Task Force Uruzgan brigadegeneraal Kees van den Heuvel ontkent enige relatie met de krijgsheer die bij tegenstanders de reputatie geniet van een niets ontziende despoot en ondanks veelvuldig verzoek elk commentaar weigert. ‘Matiullah Khan is een grote speler in dit gebied. Dat zal ik niet ontkennen. Maar wij doen geen zaken.’
Uit een recent Amerikaans rapport van het Huis van Vertegenwoordigers ‘Wardlord Inc’ blijkt echter dat Matiullah Khan als bevelhebber van de 2000 mannen sterke ‘Kandak Amniante Uruzgan’ deelneemt aan operaties van buitenlandse special forces en jaarlijks miljoenen dollars verdient met het beschermen van Navo-konvooien. 
Al eerder zijn er Kamervragen gesteld door oa de SP over de handel en wandel van onze steunpilaar in Uruzgan.

Zie het artikel ‘We doen zaken met een moordenaar’ in De Pers.

De foto van Matiullah Khan is genomen in augustus 2008 en genomen naast zijn huis in Tarin Kowt. Op de achtergrond liggen de menselijke resten van een mislukte zelfmoordaanslag op Matiullah.

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken