Weblog

We Blijven In Uruzgan!

zaterdag 20 februari 2010

   

Een Pyrrusoverwinning is de val van het Kabinet Balkenende IV voor tegenstanders van Missie Moedeloos in Afghanistan. Want we gaan helemaal niet weg... De komende parlementsverkiezing tolt om één belangrijk twistpunt:  accepteren we een eventuele verlenging van de Nederlandse militaire aanwezigheid van 'minimaal' een jaar in de centraal-zuidelijke Afghaanse provincie of niet. Wie koppen telt weet dat CDA, VVD, D66 en CU met wat geluk een meerderheid van 75 zetels plús zullen halen. Dat zijn krèk de voorstanders van een langer verblijf in Uruzgan. En ze staan bekend als snelle rekenaars. Want volgens afspraak moet de laatste Nederlandse militair 1 december uit Uruzgan zijn vertrokken. Bij verkiezingen in mei en een snelle kabinetsformatie kan het inpakken al in juni worden stilgelegd, want logistiek red je die terugkeeroperatie niet in de voorgestelde vier maanden. Wat aan materieel dan al op het schip richting Nederland zit,  valt binnen de afspraak dat we in afgeslankte vorm doorgaan. De bedelbrief van Navo secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen om te blijven is niet ingetrokken. Joepie! Geen vuiltje aan de lucht dus.

Tegenstanders van voorzetting van de missie zoals Groen Links, SP en PVV zullen terecht wijzen op de onzin van een jaar verlenging: want ook daar winnen we de oorlog niet mee. Het zal ten koste gaan van meer levens en de ontwikkelingsinspanning voegt niet meer toe dan de spreekwoordelijke druppel op de hete, droge Afghaanse bodem. Ze hebben gelijk maar krijgen die niet.

Puur toneel dus, die bedrukte gezichten van militaire vakbonden als de ACOM en AFMP op het Nieuws. De broodwinning van hun leden is verzekerd. En politici die voor verlenging pleitten en nu toch hun zin krijgen: ach, die zullen en public zeggen dat we daarmee de Afghaanse bevolking nóg beter kunnen helpen. In hun achterhoofd zijn ze blij dat hun geloofwaardigheid en mogelijke carrière geen gevaar lopen bij internationale organisaties als de Navo, de EU,  het IMF en de VN.

Maar attentie! Het dilemma wordt alleen maar vooruit geschoven. Want ooit zullen we moeten vertrekken uit Afghanistan terwijl we na een jaar extra knokken nog dieper het moeras zijn ingezogen. Het is de vraag of dan de discussie ook zo ordelijk verloopt. Op naar een volgende crisis, zullen we maar zeggen.

 

De foto toont een Nederlandse militair in Tarin Kowt  voor het politiebureau, afgelopen najaar. U kunt zien dat hij al aanstalten maakte om weg te lopen. Die kunnen we dus terugroepen.

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken