Weblog

Geen Winterslaap Voor De Taliban

donderdag 17 december 2009

In één week tijd raakten zes (en niet vijf, zoals de media opsommen) Nederlandse militairen gewond door bermbommen. Allemaal in hetzelfde gebied. De taliban gesteund door ontevreden bewoners ruiken hun kans op de eindoverwinning.... De laatste bermmijn verwondde dinsdag drie Nederlandse militairen. Een 36-jarige marinier uit Breda zal een onderbeen moeten missen. De aanslag maakt deel uit van een versterkte activiteit van de taliban in Deh Rashan, een heuvelachtig gebied ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Afgelopen zondag ontplofte daar ook al een mijn die een militair trof. Verderop, richting Baluchi-vallei, vielen vorige week twee gewonde Nederlanders toen ze met hun voertuig op een explosief reden.

Defensie, die zelf met nummer zes aankwam, ziet in de aanslagen een verlegging van de activiteiten. 'In plaats van de directe confrontatie zoeken de taliban nu hun toevlucht tot het leggen van verschrikkelijk veel Improvised Explosive Devices in Zuid-Afghanistan,' meldt de voorlichtingsdienst. Contact met de bevolking, het vinden van graafsporen en het inzetten van speciaal afgerichte honden moet de schade zoveel mogelijk beperken.

Volgens een inwoner van Uruzgan die ik sprak vermijden de opstandelingen de openlijke strijd om burgers te beschermen: 'Anders bombarderen de buitenlanders de dorpen.' Maar er is meer aan de hand. Het door president Barack Obama aangekondigde vertrek van de Amerikanen vanaf medio 2011 en de door corruptieschandalen verzwakte positie van de Afghaanse president Hamid Karzai zou veel lokale steun opleveren om de strijd  ook in de wintermaanden voort te zetten. 'Ze zeggen: als de buitenlanders vertrekken kan niemand ons tegenhouden en rukken we op naar de steden.' De bevolking van het platteland kiest om opportunistische redenen de zijde van de winnaar van morgen. Verlenging van ons verblijf is dus uitstel van executie.  

De laatste bermbomaanslagen gebeuren grofweg langs de lijn waar Nederland haar grootste ontwikkelingsproject probeert te realiseren, de aanleg van een 35 kilometer verharde weg tussen Tarin Kowt en Chora. Ik vermeldde het al eerder, het project van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ kampt al een half jaar met problemen.

Lokale bewakers (zoals op de foto voor het kantoor van GTZ) die niet of te kort zijn betaald verklaren dat ze uit boosheid mijnen leggen. Daarnaast is de taliban er veel aan gelegen de strategische regio ontoegankelijk te houden. Ondanks zo'n vier offensieven van buitenlandse militairen in samenwerking met Afghaanse troepen, de laatste was in juli, lukt het de ISAF-troepen niet de opstandelingen te verjagen.  

Nog een veel zeggende mededeling. Kamp Holland, dat naast Tarin Kowt ligt, werd vorige week beschoten met projectielen waarbij overigens geen gewonden vielen. 'De raketten kwamen ditmaal uit alle richtingen', meldt de legervoorlichting. Dat betekent dat groepjes opstandelingen vrijuit kunnen opereren rond de belangrijkste basis van de provincie. Dat was tot voor kort niet het geval en kwamen de raketten voornamelijk vanuit het noorden. Ik vind zoiets, met dertig jaar oorlogservaring, alarmerend.

Mijn artikel in De Pers De Talibanstrijders houden dit jaar geen winterslaap kunt u hier nalezen.

Veder erger ik me de laatste weken aan de pertinente onjuistheden uit de mond van politici en spindoctors  over de oorlog (dus niet: 'missie') die we voeren in Afghanistan. Aangezien de waarheid over Uruzgan systematisch onder het tapijt wordt geschoven door een weinig moedige Nederlandse media plaats ik op deze website nogmaals twee voorbeelden van misleiding.

* De bejubelde 3-D's, u weet wel die van Development, Defence and Diplomacy waarmee ministers u om de oren slaan, is geen Nederlandse uitvinding. Een colloquium georganiseerd voor Canadese en Amerikaanse militairen in Ontario, Canada, in juni 2006, droeg dezelfde naam. Dat was twee maanden voordat de Nederlandse ISAF-missie in Uruzgan moest beginnen. Dus als de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen glundert als zijn collega Hillary Clinton ónze aanpak bewondert, smeert ze stroop. De Noord-Amerikanen waren de uitvinders maar slimme Hillary weet dat één compliment genoeg is om het hele kabinet Balkenende met een natte vinger te lijmen. De 3-D's is overigens een aanpassing van de 'Civil Operations for Revolutionary Development Support' uit de Vietnam-oorlog. Daar bleek de toverformule ook geen succes. 

 * De Amerikaanse ambassadeur bij de Navo Ivo Daalder roept dat de Nederlandse militairen niet weg kunnen om de volgende reden. Je kunt in het zuiden van Afghanistan geen ontwikkelingsprojecten doen zonder die te verdedigen. En andere legers kunnen de Nederlanders niet bewaken. Zo zei hij in het praatprogramma Buitenhof op 6 december. Een opmerking van het niveau 'lariekoek'. Nagenoeg alle projecten, als wegen en bruggen, worden bewaakt door Afghanen. Daarbij is geen enkele Nederlandse ontwikkelingswerker full-time actief in Uruzgan. De enige Hollandse hulpverleners die ik tegenkwam waren een paar verdwaalde saffraanhelpers die dicht in de buurt van de basis blijven en een NGO-man die mij in Tarin Kowt bezwoer dat zijn actieradius 'twee kilometer' is. Hij mag niets eens in het dichtstbijzijnde dorp de bouw van een school monitoren. Daalder mag van mij de volgende keer in een programma wat steviger aan de tand worden gevoeld. Net zoals Maxime Verhagen. Maar u begrijpt wat ik bedoel. Alleen met dit soort verdraaiingen valt voorzetting van ons verblijf in Uruzgan te verkopen.

De foto's  van de militairen en van de protesterende bewakers nam ik afgelopen november.

 

 

 

 

 

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken