Weblog

Wie Zwijgt Stemt Toe....

donderdag 10 december 2009

Uit financiële overwegingen doen Nederlandse media geen onderzoek naar burgerslachtoffers in Uruzgan. Door deze laakbare houding zijn ze medeverantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen. Donderdag 10 december is de dag van de Rechten van de Mens. Dus tijd voor een statement.... De laatste veertig maanden reisden zo'n 500 Nederlandse en buitenlandse journalisten op kosten van Defensie naar Uruzgan. Ze verbleven en aten daar op kosten van Defensie. Ze maakten gebruik van vertalers en reden rond in peperdure voertuigen, ook op kosten van Defensie.

Nuchter gezien is de houding van deze collega's een schending van artikel 8 van de Code van Bordeaux. Deze Geboden voor Journalisten zegt dat 'het aanvaarden van steekpenningen, in welke vorm ook, tot het verrichten of het achterwege laten van enige publicatie,' een ernstig journalistiek vergrijp is. Welnu: Niemand vroeg bij vertrek de rekening. Een retourtje Amsterdam-Tarin Kowt kost normaliter zo'n 1200 euro. Het enige hotel vraagt 140 dollar voor een kamer. En reken voor een vertaler honderd euro. Autohuur buiten de stad kost een veelvoud. Let wel: per dag. Tel uit je winst!

Als tegenprestatie voor de gratis service moeten de media het werk dat ze vanuit Uruzgan sturen voorleggen aan de censor. Die kijkt of de reportages geen militair gevoelige gegevens bevatten, of informatie die de missie compromitteert. Vanuit voorlichtingsoogpunt een slimme zet. Eenmaal thuis blijven je gasten loyaal. Je spuugt niet in de bron waaruit je hebt gedronken.

Sinds het begin van de missie in Uruzgan op 1 augustus 2006 is het daarom stil gebleven over de honderden burgerdoden in de strijd tegen het terrorisme. De laatste slachting op 11 juni, waarbij Nederlandse helikopters twee auto's met totaal veertien inzittenden beschoten en 8 mensen stierven en vier gewond raakten, bleef nagenoeg onvermeld. Onder de slachtoffers bevonden zich de moeder, de zoon, de schoondochter en een kleinkind van één familie.

En verder? Opnamen van verwoeste of opgeblazen huizen zijn taboe. Over excessen als het gebruik van stroomstokken en verdwijningen in de provincie waarbij militairen zijn betrokken hoor je zo goed als niks.

Uit financieel oogpunt je mond houden is schandalig. Want ook voor journalisten geldt het adagium: wie zwijgt stemt toe. De Nederlandse media mag men na ruim drie jaar Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan schuldig verzuim verwijten.  Vergelijkbaar met de nalatige houding tijdens de Atjeh-oorlogen (1873-1910)en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Het melden en onderzoeken van mensenrechtenschendingen is een plicht, zeker als eigen militairen daarvoor mogelijk verantwoordelijkheid dragen. Dus trek uw mond open!

De foto toont alledaagse terreur in Uruzgan zoals dat niet mag worden getoond door collega's. Het woonhuis van Mohammed Anwar in het dorp Markese Kana in het district Deh Rawod werd vorig jaar augustus door Amerikaanse militairen en lokale politiemensen verwoest. In de straat vlakbij zijn huis werd een gat gevonden waarin -zo was volgens hen de vrees- een bermbom zou worden begraven. Anwar ontkent iedere betrokkenheid. 'Ze waren uit op mijn geld en bezittingen. Ze hebben eerst het huis leeg gehaald en toen opgeblazen. Ik werk voor de regering.' De schade bedraagt zo'n 68.000 dollar. Hij protesteerde zelfs bij president Hamid Karzai. Anwar is niet het enige geval. Lees mijn website er maar op na. Voor wie het niet weet: Het humanitair oorlogsrecht definieert plundering en het vernietigen van woonhuizen zonder militaire noodzaak als een oorlogsmisdrijf.

Prettige dag verder.

Labels: Afghanistan  journalistiek  oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken