Weblog

Uruzgan Offensief

donderdag 24 september 2009

Net als minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken in New York voor de verlenging van de missie in Uruzgan pleit, verschijnt in Den Haag op zijn ministerie een positief rapport over de Nederlandse aanwezigheid aldaar. Dat is geen toeval.... Als het aan het CDA ligt, blijven Nederlandse troepen na augustus 2010 actief in Uruzgan. Het is dan ook niet vreemd dat die boodschap verkleed opdoemt in het rapport 'Three years later', een sociaal-politieke beoordeling van de provincie Uruzgan van 2006 en 2009'  samengesteld door de Afghaanse niet-gouvermentele organisatie The Liaison Office dat vandaag verscheen. Het rapport stelt dat de veiligheid en de basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg zijn verbeterd en de economie aantrekt. Vijftig procent van de bevolking zou profijt hebben van de buitenlandse militaire en buitenlandse niet-militaire aanwezigheid. Maar er is nog steeds geen sprake van een sterk bestuur. 'lokale leiders prefereren te werken buiten de staat om'. Dus waarschuwt het rapport dat het overdragen van verantwoordelijkheden nopen tot 'zorgvuldige overweging een jaar voor het einde van de Nederlandse verplichting als lead nation in Uruzgan.' De boodschap is duidelijk in dit slimme pr-offensief: we moeten blijven want de Afghaanse autoriteiten worden gewantrouwd. 

Het 43-pagina's tellende rapport, gevraagd en betaald door de Nederlandse ambassade in Kabul, riekt naar de slager die zijn eigen vlees keurt. Zo zwijgt het rapport over de praktische uitwerking: Politieagenten worden nog steeds niet correct betaald, onderwijzend personeel vraagt geld van leerlingen omdat hun salaris ook niet wordt uitgekeerd. Wie medische hulp nodig heeft moet betalen anders staat hij/zij lang in de rij of wordt niet geholpen. Wie mijn site regelmatig leest, is goed op de hoogte van de échte feiten.

De foto maakte ik in juli op een lagere school in Deh Rawod. Veel schoolgaande kinderen moeten betalen voor het 'gratis' onderwijs.

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken