Weblog

Pleased to meet you (5)

zondag 26 juli 2015

China met Mao

Drukke tijd met reizen in de maand juli. Zo ontmoette ik Mao Zedong in Beijing. In het echt in het mausoleum aan het Tiananmen-plein waar hij ligt opgebaard (fotograferen verboden) en als portret bij de ingang van de Verboden Stad. Onderweg in treinen en bussen las ik het boek 'Mao's Massamoord' van Frank Dikötter. Hij berekende dat Mao's masterplan voor ontwikkeling, De Grote Sprong Voorwaarts, tussen 1958 en 1962 ruim veertig miljoen Chinezen de dood heeft ingejaagd door honger en geweld. Een zin uit het boek blijft me sterk bij. 'Omdat de moderne wereld worstelt met een evenwicht tussen vrijheid en regulering, mag in een veel algemener opzicht de catastrofe die destijds werd ontkend, ons eraan herinneren hoe volstrekt misplaats het idee van staatsplanning is als antigif tegen chaos.' Niet onwillekeurig moet ik daarbij denken aan de huidige Europese Unie en de Griekse crisis.

Wandeling
Voor de verre reis naar het Oosten ontmoette ik presentator Sander Kramer tijdens de pname van het prachtprogramma De Wandeling. U kent het vast: praten in de vrije natuur over ervaringen en beweegredenen. In de duinen van Bloemendaal sprak ik over de Tweede Wereldoorlog, mijn boeken en wat al niet meer. Het was een leuke dag die we afsloten met deze selfie. De uitzending is op maandag 31 augustus om 19.20 uur NPO2. Kijken dus.

Rob Hoogland

Een man die ik al heel lang een hand wilde geven is De Telegraaf-columnist Rob Hoogland. Want vrijdenkers zijn de krenten in de democratische pap, de essentiële tegendruk bij de waan van de dag. Hier zitten we gebroederlijk op de radioredactie in Hilversum bij 'De Zomeravonden van WNL' gepresenteerd door Wieger Hemmer. We waren uitgenodigd om een uur lang te kletsen over ons werk. Rob neemt binnenkort afscheid als meest gelezen stukjesschrijver van de grootste krant van het land en ik keek terug op zijn werk van het afgelopen half jaar. Dus, naast hoe ik graag vakantie vier (in korte broek in de hangmat in mijn eigen tuin), over de asielmaffia en de jacht op oorlogsmisdadigers. Zeer de moeite waard om terug te luisteren.

Check Arnold Karskens

De 12 Boeken van Arnold

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens
December 2016: Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel

 
journalist-te-koop-arnold-karskens
April 2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel
 
boekzor
Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen. Bestel.
 
boekcover2
Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber
 
Het verhaal over een van de grootste Nederlandse oorlogsmisdadigers van de laatste eeuw.
 
geen_cent_spijtKLIK HIER VOOR Meer boeken