Weblog

Pleased to meet you (6)

woensdag 09 september 2015

pleased to meet you calais
De maand augustus en begin september waren journalistieke toptijden voor mij met tal van interessante mensen. ik begon namelijk aan een serie over de migratie naar Europa vanuit Afrika en het Midden-Oosten. Mijn eerste stop was de Franse stad Calais. Daar sprak ik mensen die met alle geweld naar Groot-Brittanië willen, met alle risico's van dien. Waarom snap ik niet, want in Frankrijk is geen oorlog. Hier sta ik met twee Ethiopiërs die zich deze zelfde avond willen verstoppen in een truck. Ik kon ze het niet uit het hoofd praten. 'Vraag asiel aan in Duitsland, raadde ik aan. Het ThePostOnline-artikel kreeg de naam Calais is cynisch dieptepunt van Europese vluchtelingenaanpak.

please kos

Vervolgens nam ik het vliegtuig naar het Griekse Kos. Daar liep de stroom migranten helemaal uit de hand. Opstandjes waren aan de orde van de dag. Ik schreef een verhaal dat alleen de rijke migrant het eiland kan bereiken, want een enkeltje vanuit Turkije kost snel duizend euro per persoon. De kop van het TPO-artikel luidde Niemand is naar Kos gevlucht omdat zijn of haar leven gevaar liep. Hier zit ik in mijn favoriete restaurant aan de haven en vlakbij het politiebureau waar de honderden nieuwkomers zich dagelijks melden. Met op de achtergrond mijn onderwerp, Syriërs uit Damascus.

pleased boot

Daarna reisde ik naar de westkust van Turkije. Vanuit daar steken tienduizenden Syriërs, Afghanen, Irakezen en noem maar op, over naar de Griekse eilanden. Het artikel heette Van Turkije naar Kos in een rubberboot, het vluchtelingendrama van binnenuit. Participating journalism noemden we dat vroeger. Het vijfjarige meisje Awa op de foto komt uit Iran. De sluizen om naar Europa staan wagenwijd open, is mijn conclusie. De politiek bedondert haar burgers.

Arnold Karskens meets Kleintje Muurkrant

Ook een leuke ontmoeting was met Gertjan van Beijnum, de eindverantwoordelijke voor het meest linkse podium van Nederland 'Kleintje Muurkrant' in Den Bosch en dat voor de serie 'Journalist te koop'. Zijn club werd bedreigd door lieden als vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg en ging door allerlei rechtszaken bijna failliet, schrijf ik in Wij van Kleintje Muurkrant hebben schijt aan alles. (Blendle €-poort) Gertjan ken ik al tientallen jaren en we dronken gezellig koffie in 'De Paap', een oud klooster dat ik in 1978 ooit zelf hielp kraken. Hij staat ook op de cover van mijn eerste boek! 'Van Kraakgroep naar beweging' uit 1979. Zo ziet u maar weer, mijn netwerk heeft diepte.

Check Arnold Karskens

De 12 Boeken van Arnold

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens
December 2016: Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel

 
journalist-te-koop-arnold-karskens
April 2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel
 
boekzor
Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen. Bestel.
 
boekcover2
Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber
 
Het verhaal over een van de grootste Nederlandse oorlogsmisdadigers van de laatste eeuw.
 
geen_cent_spijtKLIK HIER VOOR Meer boeken